Koupání v přírodě povoleno - kromě záplavových oblastí

Praha - Většina přírodních koupališť nabízí na začátku prázdnin dobré podmínky, zhoršené jsou pouze v záplavových lokalitách. Hygienici nedoporučují koupání na pěti místech v republice. Varování platí například pro nádrž Slapy. Ve vodě zůstávají nečistoty naplavené při povodních - včetně mrtvých ryb. Kempy zejí prázdnotou a provozovatelé počítají ztráty. Naopak třeba brněnská přehrada nebo jihočeský rybník Svět nemají o rekreanty nouzi. Kvalitu vody v koupalištích mohou lidé sledovat na webových stránkách spravovaných ministerstvem zdravotnictví.

Zákaz koupání je vyhlášen na Vysočině v polenském rybníku Peklo, zvýšené množství sinic a chlorofylu by mohlo rekreantům poškodit zdraví. Chladné počasí v posledních dnech ale k vodě příliš neláká a ani předpovědi na příští dny mnoho tepla neslibují.

Koupat jen na vlastní nebezpečí se mohou lidé na Slapech. Vodu už by sice nemělo znečišťovat množství ryb, které se tam dostaly při nedávných povodních, ale další vzorky budou hygienici odebírat až příští týden a do té doby bude voda označena za nevhodnou ke koupání.

Zhoršená situace je také v lokalitě Trhovky na Orlíku, kde je zvýšený výskyt sinic. „Sinice mohou způsobit určité zdravotní potíže například lidem se sníženou imunitou, malým dětem nebo těhotným ženám,“ řekl Luboš Mandík z příbramské pobočky krajské hygienické stanice. Ostatním lidem by žádné problémy hrozit neměly, měli by se ale po koupání osprchovat vodou z jiného zdroje. Jen s mírně zhoršenými vlastnostmi má vodu koupaliště Rolava v Karlových Varech.

Reportáž Lucie Rosí (zdroj: ČT24)

Při kontrolách se hygienici zaměřují na přírodní koupaliště, která využívá ke koupání větší počet lidí a která ministerstvo zdravotnictví vyhláškou zařadilo na seznam sledovaných míst. V celé republice je jich zhruba 130.

Odborníci v odebraných vzorcích sledují řadu ukazatelů fyzikálních, chemických i biologických. Mimo jiné se zaměřují na přítomnost některých nežádoucích bakterií, například escherichia coli, která se do vody může dostat fekálním znečištěním. Sledují také průhlednost vody, přítomnost vodního květu či sinic.