Soudce brání spotřebitele: Pokuta za černou elektřinu je nefér

Chrudim - Návrh na zrušení části energetického zákona, podle které se zpětně vypočítává cena za elektřinu odebranou načerno, podal Ústavnímu soudu chrudimský soudce Hynek Baňouch. Řešil totiž hned několik případů, kdy dodavatel nemusel prokázat přímo krádež, stačil pouze poškozený elektroměr, a zákazník měl přesto platit. Zákon podle soudce poškozuje spotřebitele.

Pro ČEZ je neoprávněným odběrem elektřiny už fakt, že byl poškozen elektroměr. Zákon mu v tom případě dovoluje doměřit cenu zpětně, bez ohledu na to, zda k černému odběru skutečně došlo. Spotřebiteli pak nezbývá nic jiného než se obrátit na soud.

Soudce Hynek Baňouch řešil několik podobných případů. Projednání posledního přerušil a obrátil se na Ústavní soud. Navrhuje, aby zrušil tu část energetického zákona, podle kterého dodavatel zpětně vypočítá černý odběr. „Spotřebitel je v nevýhodě, protož škoda se vypočítá od stolu bez ohledu na to, jestli odebíral, nebo neodebíral. Má velmi omezené způsoby obrany,“ řekl Baňouch.

To je i loňský případ Vladimíra Haltufa z Nového Bydžova. Elektroměr jeho kavárny někdo otevřel a manipuloval s počítadlem. ČEZ teď po něm požaduje doplatek 299 tisíc, vypočítaný zpětně jako za dvouletou spotřebu. Elektroměr je přitom ve veřejně přístupné chodbě, k zařízení se dostane kdokoli.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pana Haltufa údajně ČEZu udal anonym. „Štve vás soused, že řeže dříví v neděli odpoledne, tak mu prostě utrhnete plombu a zavoláte pracovníky ČEZu, že krade elektřinu,“ konstatoval tehdy Jiří Novotný, majitel domu, v němž kavárna pana Haltufa sídlí.    

Soudce Baňouch žádá Ústavní soud, aby pro podobné případy stanovil jiná pravidla - aby byl zákon z pohledu dodavatele i odběratele vyvážený.