Dům umění v Ostravě projde rekonstrukcí

Ostrava – Dům umění v Ostravě má o letošních prázdninách výjimečně zavřeno. Po úspěšném roce, kdy ho navštívilo 105 tisíc návštěvníků, ho čeká nákladná rekonstrukce. Opravy za téměř 20 milionů korun se dotknou suterénu budovy, kde jsou uloženy cenné sbírky.

Pro návštěvníky je sice zavřeno, v Domě umění je ale živo. Dělníci vynášejí ze sklepů poslední předměty. Ostatní místnosti zaplnily hromady regálů. Vyklidit se muselo 750 metrů čtverečních. Ředitel Galerie výtvarného umění v Ostravě Jiří Jůza popsal, že dojde k izolaci spodní části stavby, aby se zamezilo provlhávání stěn.

150 obrazů v nejhorším stavu projde v následujících týdnech speciálním ošetřením. Štětce, dláta, speciální houbičky, ale i vysavač si přivezli pedagogové a studenti pražské Akademie výtvarných umění. Denně ošetří 15 rámů a pláten. „Pro studenty je to velká příležitost se setkat s těmi obrazy takhle zblízka a tak bezprostředně. Je to pro ně obrovská zkušenost,“ říká vedoucí restaurátorů Denisa Cirmaciová.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Téměř dva tisíce obrazů se do opravených prostor vrátí v polovině října. Ihned poté se galerie návštěvníkům otevře. Za poslední čtyři roky se návštěvnost Domu umění zvýšila téměř čtyřnásobně. Nejvíce lákala velká jména – Jan Zrzavý nebo Alfons Mucha. V nadcházející sezoně se k nim přidá Bohumil Kubišta.