Horský hotel a vysílač Ještěd slaví 40 let

Liberecko – Lanová dráha na Ještěd letos slaví osmdesát let. Kulaté výročí 40 let si ale připomíná i dominanta hory, horský hotel a vysílač architekta Karla Hubáčka. Lanovkou se ročně sveze na čtvrt milionu lidí, kteří pak světoznámou stavbu navštíví.

K narozeninám dostane horský hotel a vysílač zrestaurovaný salonek. Na jeho obnově spolupracuje občanské sdružení Ještěd 73 s autorem interiérů a spolupracovníkem Karla Hubáčka, s architektem Otakarem Binarem. Dvaaosmdesátiletého Binara oslovily i České radiokomunikace, kterým unikátní stavba na vrcholu stejnojmenné hory patří. Jednají s ním o nové podobě vybavení Ještědu.

„My jsme vstoupili do jednání s panem architektem Binarem, protože chceme, aby se Ještěd posunul v čase. Slíbil nám zpracovat návrh, jak by mohl být Ještěd vybaven pro budoucnost, protože původní nábytek už samozřejmě morálně zastaral, byť je to stále unikátní záležitost,“ řekl při nedávném zahájení výstavy o Ještědu v Severočeském muzeu Ladislav Štekrt z Českých radiokomunikací. Právě v Severočeském muzeu mají teď lidé možnost velkou část vybavení, ale třeba i unikátního porcelánu, suvenýrů a dalších věcí vidět na výstavě „Ještěd – 40 let s námi“.

České radiokomunikace koupily Ještěd v roce 2000 za 85 milionů korun. Od té doby do jeho oprav a obnovy investovaly kolem 50 milionů korun. Přispěly i na obnovu salonku, jeho návrat do podoby z roku 1973 přijde podle odhadů na 350 tisíc korun. Po 100 tisících daly radiokomunikace a Liberecký kraj, zbytek zaplatí provozovatel hotelu a restaurace. „Obnova salonku sice není nejnutnější opravou na Ještědu, přesto je významným krokem k zachování původní tváře památky,“ řekla již dříve předsedkyně sdružení Ještěd 73 Milena Lánská. Ze salonku se podle ní zachoval jen stůl a jediná židle, vyrobit se proto musí repliky.

Hotel a vysílač je jedním z nejoriginálnějších architektonických děl v Česku, Liberecký kraj usiluje o to, aby byl zapsán na seznam památek UNESCO. Unikátní stavba, za kterou dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu, je od roku 2006 národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou století. Když se ale před 50 lety konala výstava architektonických návrhů, většina návštěvníků Hubáčkův návrh kritizovala či rovnou odmítala. Dokládá to návštěvní kniha, kterou se podařilo objevit při přípravě výstavy.

  • Televizní vysílač na Ještědu zdroj: ČKA
  • Karel Hubáček autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK