Jablonecká škola se otevře až 9. září, zato bez azbestu

Jablonec nad Nisou - Rakovinotvorný azbest odstraňují v těchto dnech pracovníci odborné firmy z budovy základní školy v Liberecké ulici v Jablonci nad Nisou. Na přítomnost nebezpečné látky se přišlo loni, když se škola začala zateplovat. Do rekonstrukcí a inovací se pustily také další školy v Libereckém kraji.

Odstranění azbestu je největší investicí do jabloneckých škol v průběhu tohoto léta. Z části stavby vybudované začátkem 80. let z takzvaných boletických panelů azbest zmizel už loni. O prázdninách řada přišla i na zbývající pavilony.

Opravená část školy je v pořádku. Tam kontrolní měření přítomnost azbestových vláken neprokázala. Zateplení školy ale azbest prodražil na třiatřicet milionů. Přišlo se na něj až na začátku prací, při kontrolních průzkumech. Rekonstrukce se do konce prázdnin nestihne, děti do školy nastoupí až 9. září.

Z jablonecké základní školy odstraňují nebezpečný azbest (zdroj: ČT24)

Stavební práce ve školách se ale chystají nebo rozbíhají ve všech velkých městech kraje. Nejvíc jich naplánovali v České Lípě, kde se letos opravuje většina základních škol. „Malé investice v řádu desítek tisíc až po velké, což je příklad Základní školy Špičák, kde půjde o 33 milionů,“ popsal místostarosta města Tomáš Vlček (SLK). Město školu zateplí, dokončuje také tělocvičnu pro handicapované děti.

Naopak stotisícový Liberec letos do svých škol příliš neinvestuje. Nic jiného než havárie totiž jeho napjatý rozpočet letos řešit neumožnil. „Bude to zhruba milion a půl, což je desetina toho, co jsme investovali v loňském roce,“ uvedla Petra Tomínová z libereckého magistrátu.