Za násilí v Budějovicích padla obvinění, nepokoje ale nekončí

České Budějovice – Z násilí proti úřední osobě obvinila policie dva účastníky demonstrací, které o posledních dvou víkendech proběhly v Českých Budějovicích. Protesty proti soužití s romskou komunitou na sídlišti Máj přerostly v potyčky s policií, jeden z obviněných na policisty podle vyšetřovatelů házel kameny, druhý je fyzicky napadl. Zahájením trestního stíhání účastníků dvou demonstrací však nepokoje v Českých Budějovicích nekončí, příští víkend proběhnou až čtyři další protestní akce.

Policisté se v Českých Budějovicích postavili do cesty lidem, kteří se po demonstracích vždy vydali z náměstí Přemysla Otakara II. na sídliště Máj. „Hrozilo, že dvě skupiny osob přijdou k sobě a dojde k verbálnímu i fyzickému konfliktu,“ řekl krajský policejní ředitel Radomír Heřman. Pochodující se potom s policisty poprali. Již po první demonstraci, která proběhla poslední červnovou sobotu, podezírala policie z násilí proti úřední osobě sedm lidí, další přibyli po obdobné akci o týden později. Teď padla první dvě obvinění. „Mladší z mužů v jedné z ulic poblíž sídliště opakovaně házel po policistech kameny. Ke zranění osob nedošlo jen díky speciální ústrojové výbavě, kterou policisté zařazení v pořádkové jednotce měli na sobě,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Holická.

Ačkoli před úterní veřejnou debatou o situaci na sídlišti Máj hovořil náměstek primátora Petr Podhola o tom, že důležitou roli při demonstracích, pochodech a potyčkách s policisty sehrály „stovky pravicových extremistů z celé České republiky“, původ obviněných tomu neodpovídá.  „Oba muži ve věku dvaceti a osmatřiceti let jsou z Českých Budějovic,“ ubezpečila policejní mluvčí.

Další demonstrace pořadatelé neodvolají

Počet podezřelých a možná i obviněných z násilností možná stoupne i po dalším víkendu. Budějovický magistrát už ví o čtyřech protestech naplánovaných na pátek a sobotu – jedné proti násilnostem, zbylé kvůli situaci na Máji nebo proti postupu policistů. Primátor Juraj Thoma chtěl pořadatele protestů přesvědčit, aby je zrušili, ale neuspěl.

Primátor Juraj Thoma o plánovaných protestech:

„V sobotu se budou konat minimálně dvě shromáždění, z toho jedno spojené s pochodem z náměstí na sídliště Máj. Nazváno je oficiálně Proti diskriminaci slušných občanů Českých Budějovic, organizují to Lukáš Kohout, Jan Plánka a Jaromír Pytel. Další, nazvané Proti policejní brutalitě, by se mělo konat u multikina.“ 

Třetí sobotní shromáždění je na sídlišti Máj ohlášené trvale až do 29. září, jde o kulturně-společenský happening, který pořádá novinář Marcus Pape.

Protesty proti soužití s Romy na sídlišti Máj vypukly poté, co dětská strkanice přerostla ve rvačku asi stovky lidí na dětském hřišti. Koncem června proběhla demonstrace, část jejích účastníků se potom vydala na sídliště, kde probíhalo romské shromáždění. O týden později proběhla obdobná demonstrace, ovšem neohlášená, kterou proto budějovický magistrát rozpustil. I její účastníci se potom pokusili hromadně dojít na sídliště. Podle obyvatel Máje, kteří se v úterý sešli na veřejné debatě organizované magistrátem, je situace na sídlišti dlouhodobě napjatá, město s tím ale nic nedělá. „Jak připustíte, aby zhruba 400 Romů terorizovalo zbylých 20 tisíc obyvatel Máje?“ ptal se při debatě asi šedesátiletý muž podporovaný bouřlivým potleskem publika. Radnice a policie získaly při jednání asi 50 podnětů, ze kterých chtějí vytvořit opatření pro zlepšení situace na sídlišti.

Kristina Vrkočová o jednání v Českých Budějovicích (zdroj: ČT24)