Severočeští policisté zabavují vozíky s podezřelým šrotem

Ústí nad Labem - Zabavení vozíku, na kterém převáží sběrači kradený šrot – to je jedna z metod, kterými se radnice na severu Čech snaží omezit krádeže starého železa a barevných kovů. Při počtu tamních sběren není totiž podle strážníků a policistů možné obchodování s ukradeným kovovým odpadem zabránit.

Dva muži, kteří v Ústí nad Labem vezli do sběrny rozebranou lednici, nikam nedojeli. Přišli o náklad i o kočárek, na němž šrot vezli. „Kočárek byl použit ke spáchání přestupku, takže se to všechno zabavuje,“ vysvětluje strážník Radomír Forman.

Ústečtí strážníci už zjistili, že zabavení kárky, kočárku nebo pojízdné popelnice je pro zloděje kovů největším trestem. Už před časem to s akcí „kárka“ zkusili na celém území města. Tehdy klesl počet krádeží kanálů, okapů a plechů skoro o polovinu. V batohu nebo tašce toho zloději tolik neunesou. „Jsem přesvědčen, že to je ten správný prostředek,“ říká náměstek primátora Pavel Boček (nez.).

Svůj způsob boje proti zlodějům kovů zatím město měnit nechce. Do té doby, než projde poslanecký návrh, aby radnice samy směly rozhodovat o počtu sběren ve městě.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)