V bartošovické stanici podruhé zahnízdili sýčci

Bartošovice – V areálu zvířecí nemocnice v Bartošovicích už druhým rokem sami od sebe zahnízdili sýčci. Ochránci přírody je přitom předtím vypustili do volné přírody. Nic podobného se ve střední Evropě zatím nestalo. Zvířecí záchranáři se zároveň starají o čapí mláďata, která se narodila předčasně ještě v zimě.

Malý přírodní zázrak podruhé. V dřevěné bedně se krčí jeden z malých sýčků, který se tu na počátku června narodil. Jejich rodiče přitom byli dříve vypuštěni do přírody z péče člověka. „Je to o to cennější, že samice prostě i ve velmi studeném počasí a ve velmi nepříznivých klimatických podmínkách měla snůšku šesti vajíček. Neznáme v Česku ani v okolních zemích žádný další podobný případ,“ uvedl vedoucí Záchranné stanice Bartošovice Petr Orel.

Také letos si sýčci ke hnízdění vybrali stejné místo jako loni. Už nepoužívanou vypouštěcí věž. Sýček je přitom jedním z nejohroženějších druhů sov. Už loni vyvedli stejní rodiče čtyři mláďata. Ochránci přírody sledují hnízdo pomocí kamery. „Mohli jsme sledovat krmení úplně čerstvě vylíhlých mláďat a celý průběh vývoje těch mláďat, než začala opouštět budku. Je to jedinečné z hlediska biologie, etologie toho druhu,“ dodal Petr Orel.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Bartošovickou stanici brzy opustí i trojice mladých čápů. Jejich hendikepovaným rodičům, kteří ve stanici pobývají natrvalo, se narodili už v březnu. „Čápice zapadala sněhem, ale ze čtyř vajíček se jí podařilo vylíhnout tři mláďata. Což je hlavně její velký úspěch,“ prohlásil Jan Kašinský, pracovník záchranné stanice.

Jednu dobrou a jednu špatnou zprávu hlásí také projekt návratu orla skalního do přírody. Nedávno narozené samičce Anežce se v hnízdě na Libavé daří. Naopak nové orly letos ochránci přírody nevypustí. Na Slovensku, odkud mláďata odebírají, se jich na jaře nevylíhlo dost.