Pardubický magistrát chce zamezit kšeftování s pokutami

Pardubice - Proti společnostem, které řidičům nabízejí pojištění proti pokutám, bojují úředníci pardubického magistrátu. Za poslední rok totiž až desetkrát stoupl počet viníků, které tato občanská sdružení zastupují. Varování před nimi vydala i Česká národní banka.

Byrokratický boj úředníků s některými občanskými sdruženími je bojem o čas. Úředníci se brání průtahům, pokud totiž o potrestání řidiče nerozhodnou do dvanácti měsíců, přestupek je promlčený. Společnosti zastupující řidiče často sídlí v zahraničí – například v Panamě. To úředníkům komplikuje jejich práci. Jsou známy i případy, kdy úředníci čelili vyhrůžkám. „Domnívám se, že tenhle způsob podnikání je již za hranou,“ podotýká Petr Kramář z pardubického magistrátu.

Ovšem například Petr Kocourek ze sdružení Nechcipokutu.cz tvrdí, že jeho společnost zákon neporušuje. Pouze chrání řidiče před zvůlí policistů a úředníků. „My se věnujeme tomu, zda radar měřil správně, zda byl správně použit, zda ten výsledek je průkazný a podobně,“ tvrdí.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Před samotným pojištěním proti pokutám ovšem varuje i Česká národní banka. „Občanská sdružení Nechcipokutu.cz a Řešenípokut.cz nedisponují povolením ČNB k provozování pojišťovací činnosti, nejsou proto na území České republiky oprávněna poskytovat pojištění ani takové pojištění zprostředkovat,“ uvádí.

Úředníci pardubického magistrátu chtějí oslovit zákonodárce, aby udělali přítrž obstrukcím při vyřizování dopravních přestupků. Podle nich stačí prodloužit promlčecí lhůty.