Za nepokoje na Máji padla další obvinění – na obě strany sporu

České Budějovice – Pět lidí obvinili policisté kvůli nepokojům na českobudějovickém sídlišti Máj. Jsou mezi nimi účastníci demonstrace kritizující poměry na sídlišti s početnou skupinou sociálně slabých obyvatel včetně romské komunity, ale i sami obyvatelé sídliště, proti kterým demonstrace mířila. Navíc čelí obvinění recidivista, který se údajně pokusil během protestů zapálit dům. Již v minulých týdnech policisté obvinili dalších pět lidí a dva předali kvůli přestupku městskému správnímu odboru. Stíhané viní policie z trestných činů násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, násilí proti úřední osobě, výtržnictví i hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Za chování při budějovických protestech v neděli 7. července obvinili policisté dvě ženy ve věku 26 a 32 let. Přišly před služebnu městské policie a vykřikovaly hesla, kterými podle kriminalistů veřejně hanobily etnickou, menšinovou skupinu obyvatel. „Ve svém protiprávním jednání pokračovaly i před strážníky,“ podotkl policejní mluvčí Jiří Matzner. Tři obyvatele sídliště Máj – šestatřicetiletou ženu, o tři roky staršího muže a sedmnáctiletého mladíka – zase kriminalisté viní z toho, že v ulici V. Volfa slovně napadli mladou ženu a vyhrožovali ji.

Záběr trestního stíhání podle mluvčího Matznera prokazuje nestrannost policistů. „Fakt, že se jedná o zástupce obou táborů, dokazuje to, že policie měří všem občanům stejně,“ uvedl. Policie přitom po demonstracích, které přerostly v násilné střety některých jejích účastníků s pořádkovými silami, čelila kritice z násilnosti a jednostrannosti.

K pěti obviněním, která souvisejí se spory a nepokoji na Máji, přidali policisté ještě šesté, které však podle nich přímou souvislost nemá. Stíhají šestačtyřicetiletého recidivistu, který se poslední neděli ve čtvrti Mladé pokusil zapálit dům, v němž bydlí i romské rodiny. Podle Matznera však nešlo o rasistický útok. Opilý muž polil okolí domu hořlavou látkou a pokusil se ji zapálit, ale tři muži jej zalehli a nedovolili mu škrtnout zapalovačem. „Přesný motiv jeho jednání není známý,“ řekl mluvčí.

Vypjatá situace panuje na největším budějovickém sídlišti od druhé poloviny června. Od té doby probíhaly ve městě každou sobotu demonstrace, část z nich skončila střetem účastníků s policisty. Již 29. června se několik stovek účastníků shromáždění na náměstí Přemysla Otakara II. přesunulo na Máj, kde jejich pochod zastavili policisté, když se přiblížil k oblasti osídlené Romy. O týden později policisté zasáhli na sídlišti proti účastníkům další protiromské demonstrace, kteří se tam přesunuli z centra města, kde magistrát zrušil jejich neohlášené shromáždění. I další sobotu 13. července došlo k potyčkám. Policie zadržela přes šest desítek účastníků akce, která se konala přímo na sídlišti Máj, pořadatelé ji svolali na protest proti postupu policie.

První z demonstrací ovšem reagovala na incident, kdy se na májském dětském hřišti popralo asi sto lidí, podle nespokojených obyvatel to byl důkaz situace, která na sídlišti dlouhodobě panuje, tvrdí, že několik stovek Romů „terorizuje 20 tisíc obyvatel Máje“. Město a neziskové organizace se teď pokoušejí situaci na sídlišti zlepšit. Diecézní charita organizuje společné aktivity pro děti z různých skupin, které na Máji žijí, magistrát zase plánuje například stavbu hřišť. Posíleny jsou policejní hlídky.