Nová jeskyně v Moravském krasu

Blansko - V Moravském krasu byla objevena nová jeskyně. Speleologové ji hledali rok a půl, jméno dostala po nejstarším z nich – Matalova vymodlená. Tak bohatou krápníkovou výzdobu nachází speleologové jen jednou za několik let.

Vstup do nitra nově objevené jeskyně u obce Holštejn na Blanensku zakrývá nenápadná skála. Přístupová cesta má v průměru pouze jeden metr, místy i míň. Tudy to jinak než po čtyřech nejde. Pohled do útrob nově objevené jeskyně se jeskyňářům otevřel teprve před pár týdny. „Člověk si okamžitě uvědomí, že se dostal někam, kam se lidská noha ještě nedostala,“ komentuje objev jeskyňář Jiří Kunc.

Je dlouhá třicet metrů a dospělý člověk se v ní celkem pohodlně postaví. Musí ale dát pozor na krápníkovou výzdobu. S trochou nadsázky se o ní dá říct, že je to výstavní skříň regionu. Jeskyně nabízí většinu druhů krápníků, které jsou v Moravském krasu zastoupeny. A nejen krápníky. Speleologové zde například objevili i kostru středověkého netopýra. 

Antonín Matal je nejstarším členem týmu objevitelů. A k nadcházejícím osmdesátinám dostal dárek. Nová jeskyně nese jeho jméno - Matalova vymodlená. „Když jsme toho půldruhého roku kopali a kopali, tak jsem si pořád v takových těch volných chvilkách představoval, jaké to bude,“ svěřuje se se svými pocity Antonín Matal.

V Moravském krasu je víc než šestnáct set jeskyní. Dlouhý seznam jeskyňáři každoročně rozšíří o několik nových metrů. Návštěvníkům se ale Matalova vymodlená nejspíš nikdy neotevře, aby neztratila své krápníkové bohatství. To teď chrání ocelové dveře.

Nová krápníková jeskyně (zdroj: ČT24)