Oprava exotické synagogy v Nové Cerekvi je téměř hotova

Nová Cerekev - Celková oprava jedinečné synagogy v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku se chýlí ke konci. Synagoga v exotickém maurském stylu je jediná svého druhu ve střední Evropě, její obnova je součástí projektu revitalizace židovských památek Deset hvězd. V neděli 6. října by synagoga měla být poprvé otevřena veřejnosti. Jako kulturní centrum začne plně sloužit příští rok.

„Během kompletní rekonstrukce dělníci opravili střechu a stavbu odvodnili. Na fasádě prošlo opravou množství poškozených keramických prvků, v synagoze je mimo jiné nová podlaha a elektroinstalace včetně vnitřního vybavení, vzniklo také sociální zařízení a zázemí pro průvodce,“ uvedl koordinátor projektu Jan Kindermann.

Vyrovnat se katolickému kostelu

Monumentální stavba v poměrně malé obci Nová Cerekev vznikla před rokem 1855 v orientálním maurském slohu. „Je dokladem vzrůstajícího sebevědomí židovské komunity. Snažila se velikostí zřejmě vyrovnat velkému katolickému kostelu,“ domnívá se Kindermann. V architektuře stavby je podle něj namícháno několik stylů, navíc v průčelí západní fasády jsou hodiny, což synagogy zpravidla nemívaly.

V Nové Cerekvi se židovská obec s modlitebnou ustavila pravděpodobně kolem roku 1690. V městečku nevzniklo uzavřené ghetto, většina domů byla soustředěna v okolí synagogy, některé domy byly i na náměstí. Budova synagogy stojí v severní části městečka asi 200 metrů od náměstí, poblíž je také židovský hřbitov.

Vlastníkem synagogy v Nové Cerekvi je od roku 1998 Židovská obec v Praze. Náklady na rekonstrukci dosáhly podle Kindermanna zhruba 20 milionů korun, podstatnou část uhradila dotace z evropských fondů, zbytek pokryl stát a Federace židovských obcí.

Projekt Deset hvězd skončí koncem roku, se slavnostním otevřením expozic se počítá na jaře 2014. Cílem projektu je vytvoření sítě deseti oblastních kulturně-vzdělávacích center židovské kultury. V sedmi krajích vznikají centra v Úštěku, Jičíně, Brandýse nad Labem, Plzni, Březnici, Nové Cerekvi, Polné, Boskovicích, Mikulově a Krnově.

Další informace na webu Deset hvězd.

Na práci restaurátorů se podívejte v reportáži Blanky Poulové:

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)