Sucho v suchu: Na kropení ulic nemá pražská TSK peníze, vozy zatím stojí

Praha – Technická správa komunikací (TSK) nemá peníze na kropení pražských ulic, jejích osmnáct kropicích vozů tak zatím stojí. Správa však má od magistrátu přislíbené dodatečné peníze, díky kterým by mohla kropení obnovit. Zatím však nepřišly, ulice i parky tak zůstávají suché a prašné.

Kropicí vozy vyjížděly do pražských ulic vždy, když teploty tři dny v řadě vystoupily nad 25 stupňů Celsia. Teď však město marně čeká na svlažení již týden, když se teploty pohybují kolem 30 stupňů. TSK vozy do ulic neposlala, protože na to nemá peníze. Magistrát jí totiž letos dal na úklid zhruba o 100 milionů korun méně než loni, úspory se týkají mimo jiné právě kropení – to stojí asi milion korun denně. Magistrát sice nedávno schválil zvýšení rozpočtu TSK o 90 milionů korun, ale zatím k tomu nedošlo. „Fyzicky ještě peníze nemáme. Toto je jeden ze způsobů, jak se snažíme výdaje omezovat,“ uvedl mluvčí TSK Tomáš Mrázek.

Kropicí vozy by se přesto v ulicích mohly objevit o víkendu. Tehdy by totiž mohly teploty vystoupit až na 40 stupňů. „Jestli pojedeme o víkendu, se rozhodne operativně podle aktuálního stavu,“ řekl mluvčí Mrázek.

Osmnáct kropicích vozů TSK v minulosti v Praze kropilo na vybraných místech první až patnácté městské části a v Troji. „Čtyři kola kropení po vybraných silnicích vyjdou denně asi na jeden milion korun,“ vyčíslil Tomáš Mrázek.

Problémy se suchem zdaleka nejsou pouze ve městech. Počasí posledních dní trápí především některé zemědělce, chovatele dobytka i pěstitele obilí. Chovatelé zvířat musí svým svěřencům zajišťovat pití, pěstitelé obilnin se zase strachují, co vyroste – plodiny totiž můžou v horku a suchu hůř dozrávat.

Počasí komplikuje práci farmářům (zdroj: ČT24)
Vydáno pod