Emigrantka darovala Moravské galerii vzácný porcelánový servis

Brno - Vzácný porcelánový servis získala do svých sbírek Moravská galerie v Brně. Snídaňovou sadu Merkur, navrženou významným architektem a designérem Josefem Hoffmannem, galerii věnovala rodačka z Třebíče, která si servis po roce 1968 vzala s sebou do emigrace jako jedinou památku.

Jako nová vypadá snídaňová sada z počátku 20. století – a přitom urazila dlouhou cestu. Po roce 1968 z Třebíče do Velké Británie a v minulých dnech zase z Londýna do Brna. Po celou tu dobu ji opatrovala Ivana Wilson, která ji dostala jako svatební dar od svého strýce.

„Asi před dvěma lety, když jsem ještě pracovala jako kurátorka v Moravské galerii, tak mi přišel email: Mám doma porcelánový servis a myslím si, že je to Hoffman, můžete mi k tomu něco napsat? A v příloze byla fotka,“ vzpomínala odbornice na Hoffmanovu tvorbu Martina Lehmannová. Na fotce byl opravdu servis, který Josef Hoffman navrhl v letech 1910 -1911 a kterého je ve světových muzejních sbírkách pomálu.

  • Sada Merkur zdroj: ČTK
  • Porcelán pochází z let 1910 až 1911 zdroj: ČTK

Po dvouleté odmlce se Ivana Wilson znovu ozvala. Rozhodla se servis věnovat Moravské galerii, která dílům Josefa Hoffmanna vyčlenila místo ve stálé expozici užitého umění. Vystavené exponáty pocházejí, stejně jako servis, z proslulých vídeňských dílen Wiener Werkstätte, které Hoffmann založil.

„Servis vyrobila firma Pfeiffer & Löwenstein v Ostrově u Karlových varů a ta hotová porcelánová věc se posléze převezla do Vídně. Ve Vídni na to firma Josefa Böcka tiskla dekor. Byl to luxusní porcelán, který se nevyráběl v nějakých tisícových sériích, skutečně byl velmi unikátní,“ dodala Lehmannová. Podobné sady porcelánu se na aukcích obvykle prodávají s vyvolávací cenou tři až pět tisíc eur, tedy sto až dvě stě tisíc korun.

Reportáž Zuzany Neuvirthové (zdroj: ČT24)

V Uměleckoprůmyslovém muzeu je k vidění větší část servisu. Zbylé dva hrníčky s podšálky galerie vystavila v rodném domě Josefa Hoffmana v Brtnici u Jihlavy. 

Josef Hoffmann

Josef František Maria Hoffmann byl český a rakouský architekt a designér. Narodil se 15. prosince 1870 v Brtinici, zemřel ve věku 86 let ve Vídni. Navrhoval nábytek, látky, stříbrné a kovové předměty, šperky, sklo a keramiku. Byl důležitou osobností secesního hnutí ve Vídni a zakladatel uměleckořemeslných dílen Wiener Werkstätte. Jeho dílo se vyznačuje čistotou linií a geometrickými formami.