Už žádné plané poplachy. Temelín modernizuje proti ohni

Temelín - V Jaderné elektrárně Temelín modernizují systém elektronické požární signalizace (EPS). Její nová verze umožní rychlejší reakci hasičů a sníží procento planých výjezdů. Za zhruba 50 milionů korun bude zmodernizováno 3 000 monitorovacích prvků, 12 000 požárních hlásičů a 110 ústředen. Kompletně by měl unikátní komunikační systém začít fungovat ve druhé polovině příštího roku.

„Zavedení systému takového rozsahu je možné pouze postupně. Přitom je potřeba upravit a vzájemně provázat softwarové a hardwarové prostředí. Některé části nového systému, jako například velkoplošnou Barco stěnu, již hasiči využívají v ostrém provozu,“ řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták. Aktuálně se přepojují jednotlivé linky, ústředny a hlásiče EPS ze starého na nový systém.

Během modernizace museli technici například položit 12 kilometrů optických tras, obnovit hardwarové komponenty a komunikační terminály. Výsledkem bude unikátní komunikační systém, který je v ČR ojedinělý.

Na velkoplošné obrazovce mohou hasiči sledovat aktuální stav požární situace. „Nový systém je mnohem přehlednější a provázanější s dalšími informacemi, které úzce souvisí s požární bezpečností jednotlivých stavebních objektů elektrárny. Díky tomu budeme schopni na vzniklou situaci reagovat rychleji,“ řekl velitel temelínských hasičů Radek Vymazal.

Temelín
Zdroj: Pinkas Martin/Euro/ČTK

Temelínští hasiči si od nového systému slibují také méně výjezdů k planým poplachům způsobeným aktivací čidla elektrické požární signalizace. V první polovině tohoto roku jich zaznamenali třiatřicet.

Při vývoji speciálního systému spolupracovali specialisté z firmy I & C Energo přímo s temelínskými hasiči. „Všechna pracoviště jsou koncipována tak, aby ve stresových situacích dávaly maximální podporu obslužnému personálu,“ vysvětlil hlavní inženýr projektu Radek Kokoř z firmy I & C Energo.

ČEZ do modernizace elektrárny Temelín ročně investuje zhruba miliardu korun. Většina prací se může dělat hlavně při odstávkách. Výjimkou není ani záměna systému EPS. Změny jsou už hotové na druhém bloku, teď se pracuje na prvním, kde odstávka potrvá do konce srpna.

V první polovině roku vyjeli profesionální hasiči z elektrárny Temelín k 252 případům. Nejčastěji zasahovali preventivně. Například dohlíželi na práce spojené se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru. Ten ani jednou nemuseli v areálu elektrárny likvidovat.