Nemluví, a přece hrají – v písecké Sladovně

Písek – Dvě desítky herců zaplnily sklepení písecké galerie Sladovna. Svůj letní projekt tu představuje divadlo Continuo. Mezinárodní umělecká skupina tu v běžně nevyužívaných prostorech vytvořila nonverbální představení, které odkrývá zapomenutou minulost jednotlivců i národa.

Sklepení Sladovny jsou zatím nepřístupná a neopravená. Představení beze slov má v tomto surovém, téměř zapomenutém prostoru otevřít paměť každého z návštěvníků. „Máme tady obrovské sklepy, které nebyly několik desítek let využité. Napadlo mě, že by to divadlo Continuo mohlo bavit,“ vysvětlila ředitelka Sladovny Písek Tereza Dobiášová.

„Uděláme to jako metaforu takového osobního a společenského sklepa. To znamená místa, kde ukládáme věci a chceme na ně zapomenout, nebo si je tam naopak necháváme na nějakou dobu, kdy je budeme potřebovat,“ objasnil projekt umělecký vedoucí Pavel Štourač. Vzpomínky doslova zasypané pískem, tajemné prostory - diváci během představení následují herce čím dál hlouběji do podzemí.

Inscenace vznikla v rámci pravidelného letního mezinárodního projektu. Účastní se ho čtyři desítky umělců. „Tím, že je projekt neverbální, tak umožňuje, aby komunikace probíhala po jiných vlnových délkách než po těch racionálních,“ dodal Štourač. Herci své představení zopakují ještě třinácktrát.

O víkendu si na inscenaci Ve sklepě budete moci přečíst na webu ČT24 recenzi.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)