Policisté střeží bezpečnost na Dalešické přehradě

Jihlava – Neukáznění rekreanti i motorové lodě teď musejí na Dalešické přehradě počítat s častějšími kontrolami. Policie a plavební správa se zaměřují především na nešvary v podobě rychlé jízdy, řízení bez dokladů nebo pod vlivem alkoholu.

Ve všední den rozdají policisté na Dalešické přehradě denně v průměru dvě pokuty, ale o víkendu je to i deset pokut. Například skupinka rybářů, která si vyjela na lov zcela bez dokladů, zaplatila blokovou pokutu ve výši tisíc korun. „U této skupinky bylo těch nedostatků víc, například jejich plavidlo nemělo na trupu žádné označení,“ vysvětluje Vojtěch Grepl ze Státní plavební komory na Dalešické přehradě. 

Další přestupek plavců na můstku lodní dopravy vyřešili úředníci plavební správy domluvou. Policisté ve spolupráci se Státní plavební správou také dohlížejí na dodržování plavebního řádu a rovněž kontrolují dění na březích přehrady. Se svým člunem se dostanou i do mělkých zátok a snaží se působit hlavně preventivně. „Protože je velké sucho, tak vás chceme poprosit, abyste nerozdělávali oheň. Mohlo by dojít k nějakému maléru,“ upozorňuje policista Vladimír Doležal skupinu výletníků. 

Policisté se převážně zaměřují na rychlou nebo neopatrnou jízdu motorových člunů. Na Dalešické přehradě je zakázaná jízda ve skluzu, tzn., že lodě zde smí jezdit jen rychlostí do dvaceti pěti kilometrů v hodině. „Opatrně, je potřeba, aby jeden pořád koukal před sebe a upozorňoval vás, abyste do něčeho nevletěli,“ radí policista Petr Jankůj. „Nejčastějším prohřeškem je rychlá jízda na člunech, při které vzniká silné vlnobití. Čluny křižují před parníkem, který nemůže přistávat. Na vodních lyžích jezdí mimo vyhražený prostor,“ vypočítává nejčastější chyby Vladimír Doležal. 

Nejpřísněji chtějí policisté s plavebními úředníky pokutovat neopatrnou a agresivní jízdu, která ohrožuje rekreanty.

Policisté na přehradě (zdroj: ČT24)