V kauze Dostihového spolku padla obvinění ze zpronevěry

Pardubice - Po dvou letech vyšetřování obvinila policie dva bývalé členy vedení pardubického Dostihového spolku ze zpronevěry. Jiří Kunát a Ladislav Nermuť nesou podle kriminalistů vinu na tom, že se ze společnosti ztrácelo vybavení a vedení údajně zkreslovalo účetnictví. Oba považují obvinění za vykonstruovaná.

Pardubická hospodářská kriminálka obvinila bývalého ředitele Dostihového spolku Jiřího Kunáta a dalšího bývalého člena představenstva Ladislava Nermutě. „Jeden z nich byl obviněn ze spáchání trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a oba dva ze spáchání trestného činu zpronevěra,“ potvrdila policejní mluvčí Eva Maturová.

Jaké machinace s účetnictvím se v kancelářích pořadatele světoznámé Velké pardubické děly, zůstává stále záhadou. Desítky dokumentů, faktur a smluv totiž policie ani nedohledala – ztratily se. Stejně jako mizely peníze z účtu společnosti a také část vybavení, například televize. „Seznam majetku, jenž byl učiněn při první inventuře, neodpovídá seznamu učiněnému při následné inventuře,“ konstatuje pardubický zastupitel Jan Němec (TOP 09).

Kunát i Nermuť se brání, vinu ani jeden z nich necítí. „Proti usnesení jsme podali stížnost. Žádnou vinu necítím, ničeho nezákonného jsem se nedopustil,“ uvedl Ladislav Nermuť.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Několika trestním oznámením čelil i poslanec Miroslav Petráň, spoluzakladatel Dostihového spolku a bývalý předseda představenstva. Obviněn ale nebyl a policie ani neusilovala o zbavení poslanecké imunity.

Současné vedení spolku teď čeká na vyčíslení celkové škody. „Samozřejmě nás škody budou zajímat, jsou to jednotky milionů,“ řekl ředitel Michael Skalický. Ještě na konci loňského roku hrozil spolku krach, dlužil téměř 18 milionů korun. Zachránilo ho až navýšení základního kapitálu. „Myslím si, že se nám zčásti podařilo Dostihový spolek stabilizovat,“ uzavřela primátorka města Štěpánka Fraňková (SPP).