Sázavský klášter odhaluje další fresky, restaurátoři mají plno práce

Sázava - Stropní klenby Sázavského kláštera odhalují už pátý obraz, na kterém je znázorněna legenda o svatém Prokopovi. Restaurátoři každý rok odkryjí jednu novou malbu. Práci mají jistou na další dvě desetiletí – gotických a barokních fresek se pod bílými nátěry skrývá ještě 19. Pracovníci zažívají také určité napětí, nikdy totiž neví, který světec či mnich se pod nánosem omítky objeví.

Restaurování fresek se díky nepříliš bohatým historickým pramenům stává každoročním dobrodružstvím. „Na některých víme, co by mohlo být, ale nevíme, v jakém jsou pořadí, v jaké posloupnosti, takže každé to odkrývání je obrovské překvapení,“ doplňuje restaurátorka Renata Novotná Zemanová.

Svatý Prokop je ústřední postavou všech výmaleb. Na první fresce, odkryté už v roce 2008, je zachycena jeho smrt. Druhá ukazuje výjev z počátku založení kláštera. Na další světec přijímá do své komunity mnicha. A vloni odhalený obraz vypráví, jak sv. Prokop odhání od kláštera straky.

„Letošní freska by nám měla ukázat svatého Prokopa, který zahání z podzemí zlé démony,“ tvrdí kastelánka Sázavského kláštera Slávka Matoušová.

  • Freska na Sázavském klášteře zdroj: ČT24
  • Sázavský klášter autor: ČT24, zdroj: ČT24

Fresky čekaly na své odkrytí víc než 200 let. Poprvé je nechali zabílit světští majitelé v 19. století, následně přibylo místy až 12 dalších nátěrů. Právě ty teď restaurátoři pomocí dlátek a skalpelů odstraňují.

Na každou fresku vypisuje Národní památkový ústav výběrové řízení. Renata Zemanová se podílela na odkrytí prvních dvou. Pak ji vystřídal jiný restaurátor. Pátá malba už zase ponese její rukopis. „Pozná to i běžný návštěvník, jeden restaurátor má tendenci více sytit barvy, jiný tomu nechává patinu dvousetletí,“ podotýká Matoušová.

Restaurátoři budou mít na Sázavě ještě co dělat - na odkrytí čeká dalších 19 fresek. Práce na jedné z nich trvá asi 8 měsíců a stojí 300 tisíc korun.

Sázavský klášter odkrývá fresky (zdroj: ČT24)