Kladrubský rodák vytvořil jedinečnou kroniku

Kladruby – Jiří Hájek pracoval v Národním hřebčíně Kladruby jako údržbář, pro svou rodinu zaznamenával, jak tudy prošly dějiny. Nad sepisováním strávil tisíce hodin včetně nocí, postupně se pod jeho rukama zrodilo dílo, které nemá v dějinách hřebčína obdoby. Ve třech svazcích popisuje celou více než 430 let trvající historii chovu Starokladrubáků. Z Kladrubské kroniky Jiřího Hájka dnes čerpají historikové a hipologové nejen z ČR, ale i ze zahraničí.

Jiří Hájek se v Kladrubech narodil, v národním hřebčíně pracoval třináct let. Do psaní se pustil v roce 1979 ve svých třiceti letech, jednu z pobídek pro něj představovalo tehdejší čtyřsetleté výročí založení hřebčína. Že píše rozsáhlou kroniku, vědělo během let jen několik málo lidí. „Čerpal jsem ze všeho dostupného – knih, dobových časopisů, novin a všeho možného,“ řekl České televizi autor. Sám prý mohl díky svému známému potají i do archivu. Autor je v Kladrubech populární, na křest třetího dílu kroniky přišlo přes dvě stě lidí.

Vydavatelka kroniky Lenka Gotthardová: "O to je to vzácnější, že jde o člověka 'z lidu', který tu žil, cítil to i prožíval."

Ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jiří Machek: „Pro mě je to s nadsázkou taková malá bible.“

Kladrubská kronika (zdroj: ČT24)