Na Plzeňsku by mohly vyrůst nejvyšší větrné elektrárny v zemi

Střížovice - Obce na jižním Plzeňsku se bouří proti stavbě větrných elektráren. Vedení Střížovic chce v obci vybudovat osm věží. Od německé firmy za to má dostat šest milionů korun. Lidé z okolních vesnic ale elektrárny nechtějí. Obávají se hluku, zhoršení kvality bydlení nebo omezení turistického ruchu a sepisují petice.

Pokud střížovický starosta naplní svůj záměr, bude mít jeho obec nejvyšší větrné elektrárny v zemi. Navíc zhruba devět set metrů od rodinných domů. Každá z věží by měla dosahovat minimálně sto padesáti metrů. To je stejná výška jako výška chladicí věže Temelína. Jenže list větrné elektrárny má dalších padesát metrů. Do krajiny nad Nebílovy nebo Netunicemi by se tak tyčily dvousetmetrové kolosy.

Lidé se ale obávají i o své zdraví. Podle ekologů jsou větrné elektrárny příliš hlučné a šíří infrazvuk. „Narušuje psychiku, způsobuje srdeční problémy, deprese, nespavost,“ uvedla Eva Chvojková, iniciátorka petice proti elektrárnám. Během několika dnů petici proti elektrárnám podepsaly více než čtyři stovky lidí.

Elektrárny přinesou obci peníze, hájí záměr starosta

Střížovický starosta ale ustoupit zatím nehodlá. Jeho obec má za stavbu větrných věží dostat šest milionů korun. Za každou věž pak ročně sto tisíc po dobu dvaceti let. A Střížovice nutně potřebují vodovod a kanalizaci. „To by nám pokrylo ještě silnice a dále by se víc přispělo na rozvoj sportu, protože se tady chce dělat nové hřiště,“ uvedl Jiří Fejfar (LEV 21), starosta Střížovic. Svůj záměr chce ale naplnit i investor. Okolí Střížovic patří do tzv. větrného pásma a je ideálním místem pro stavbu elektráren.

Lidé na jižním Plzeňsku se bouří proti větrným elektrárnám (zdroj: ČT24)