Dvouletý seriál odvolání skončil, pokuta pro Krajskou zdravotní platí

Ústí nad Labem/Brno – Společnost Krajská zdravotní, která zastřešuje nemocnice v Ústeckém kraji, nakonec bude muset zaplatit 200tisícovou pokutu za chyby při nákupu šicích materiálů. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže pokutu udělil již více než před dvěma lety, po sérii odvolání se případ dostal k Nejvyššímu správnímu soudu. Ten nyní pokutu potvrdil.

Krajská zdravotní dostala pokutu za způsob hodnocení nabídek v soutěži z roku 2009, při níž sháněla dodavatele šicích materiálů. Podle ÚOHS způsob hodnocení dvou dílčích hodnoticích kritérií nevyjadřoval jejich váhu. K tomu úřad přičetl zmírnění zákonem požadované podmínky, která se týká referencí zájemců o zakázku – místo tří let zkušeností vyžadovala Krajská zdravotní jen jeden rok. „Úřad považuje postup zadavatele za netransparentní,“ shrnul na začátku sporu předseda úřadu Petr Rafaj.

ÚOHS pokutu udělil již v květnu 2011, po odvolání vítěze tendru firmy B.Braun Medical ji koncem téhož roku potvrdil předseda úřadu. Krajská zdravotní potom podala správní žalobu. Zatímco krajský soud rozhodoval, pokutu už Krajská zdravotní musela zaplatit, protože se nedomohla odkladu. Až letos v dubnu ale Krajský soud v Brně vyřkl vedikt, kterým pokutu potvrdil. Krajská zdravotní potom podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který však předchozí verdikty nyní – více než po dvou letech – pouze potvrdil.

Sankce za soutěž na šicí materiály není jediná, kterou Krajská zdravotní v posledních letech dostala. Naposled ji ÚOHS pokutoval rovněž 200 tisíci za další tendr z roku 2009, ve kterém sháněla dodavatele zdravotnického materiálu. Pokuta je pravomocná, ale i v tomto případě chystá Krajská zdravotní správní žalobu. U soudu zatím krajská firma uspěla s žalobou proti 700tisícové pokutě za tendr na nákup zdravotnické techniky. Krajský soud na jaře vrátil případ zpět ÚOHS.