Na aquaparky města na Vysočině doplácejí

Vysočina – Přestože jsou aquaparky na Vysočině prodělečné, staví se tam ve všech větších městech. Ke třem, které už v kraji jsou, přibude další – v Novém Městě na Moravě. Aquaparky jsou teď módním trendem.

Zkouška vodních atrakcí, poslední úpravy a testy zařízení - třebíčský aquapark Laguna je těsně před dokončením. Poprvé se lidem otevře v sobotu 30. listopadu při dnu otevřených dveří. První vodomilové však budou moct skočit do bazénu až prvního prosince. Stavbařům stačilo 14 měsíců, aby původní plavecký bazén rozšířili a zmodernizovali. Nechybí wellness zóna s vířivkami, saunami a odpočívárnami. „Vedla nás k tomu především poptávka ze strany obyvatel, protože Třebíč, jako okresní město, nemělo žádnou zábavní atrakci. Byl tady pouze pětadvacetimetrový bazén,“ uvedl ředitel Laguny Třebíč Jiří Novák.

Ve Žďáře nad Sázavou otevřeli Relax centrum před rokem. Nápor lidí trval tři měsíce, dnes po obědě však plavalo v bazénu jen 9 lidí. Přesto jsou místní s návštěvností spokojeni, hlavně o víkendech. „My jsme plánovali kolem 100 tisíc lidí. Máme konec listopadu a je to 115 tisíc, to je velice pěkná návštěvnost,“ prohlásil vedoucí Relax centra Žďár nad Sázavou Lubomír Černý.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Jihlavský Vodní ráj letos v létě praskal ve švech. Během dvanácti let ho navštívilo dva a půl milionu lidí. I tak si ale zařízení vydělá stěží na provoz. „Když se zadaří léto a celoroční návštěvnost je dobrá, tak se dá říct, že vyděláme na provozní náklady. Rozhodně to ale není výdělečná činnost,“ potvrdil mluvčí Vodního ráje Jihlava Martin Málek.

Mnohdy stamilionové investice se ale městům nevrátí, ani když návštěvnost roste. Radnice naopak často doplácejí ročně miliony korun na provoz i kvůli tomu, že si nemůžou dovolit zdražovat vstupné – to se pohybuje od 65 do 80 korun.