V Krkonoších hrozí laviny, zatím jen výjimečně

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) – Lidem, kteří se budou v Krkonoších chovat nevhodně – především opouštět značené cesty, neudržovat rozestupy, popř. jezdit po svazích na skútrech – se může stát, že strhnou lavinu. Horská služba vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí. Běžné turisty na zimních cestách by laviny při prvním stupni ohrozit neměly.

První lavinový stupeň nadcházející zimy vyhlásili krkonošští záchranáři počátkem prvního prosincového týdne. Na hřebenech je kolem 35 centimetrů sněhu, jeho vrstva však není stabilní a kvůli silnému větru je nerovnoměrně rozmístěna. „Tendence lavinového nebezpečí je setrvalá. Uvolnění laviny je možné převážně jen při velkém zatížení především na strmých svazích. Zejména na travnatých svazích je možný výskyt spontánních lavin malých rozměrů z volného sněhu,“ uvedl Jan Doubek z Horské služby.

Lavinové lokality v Krkonoších vesměs nejsou snadno přístupné, výjimečně jimi však vedou letní turistické cesty. Je tomu tak například v Kotelních jámách, v Dole Bílého Labe nebo Obřím dole. Všech těchto míst se výstraha Horské služby týká. Laviny se podle Doubka mohou uvolnit při větším zatížení, například když na ně vstoupí několik lyžařů s malými rozestupy nebo vjede sněžný skútr či rolba, výjimečně i osamělý turista.

Lavinové oblasti jsou v Česku v Krkonoších a Jeseníkách. Ačkoli uprostřed zimy obvykle lavinové nebezpečí stoupá nejméně ke třetímu stupni, většinou se sesuvy obejdou bez zranění. Naposled pod lavinou v Krkonoších zemřela šestatřicetiletá žena, kterou v prosinci 2008 zavalil sníh v tzv. Červinkově muldě na svahu z Luční hory do Svatého Petra.

Počínající zima na krkonošské Černé hoře
Zdroj: David Taneček/ČTK