Žďár prodává školu pod cenou, místní protestují

Žďár nad Sázavou - Proti prodeji opustěné školy na náměstí Republiky ve Žďáru nad Sázavou, který mají právě dnes schvalovat radní, se ozvali někteří místní obyvatelé. Vadí jim, že radnice chce budovu prodat jen za zlomek odhadní ceny, navíc svůj záměr řádně neprojednala s veřejností. Městem koluje i petice, pod níž se podepsalo několik stovek lidí.

V I. základní škole ve Žďáru nad Sázavou se neučí od roku 2006 a budova bez využití chátrá. Město po letech neúspěšných jednání teď sehnalo kupce a ještě do konce roku chce prázdnou školu prodat - za 4,5 milionu korun. Její tržní cena byla přitom stanovena na 18,5 milionu. „Je potřeba ji změnit ku prospěchu našeho města, aby tam lidé bydleli, podnikali, aby náměstí žilo,“ říká místostarosta města Jaromír Brychta (ODS).

Některým lidem se záměr nelíbí, odsuzují hlavně nabízenou částku v hodnotě jen asi jedné čtvrtiny odhadní ceny nemovitosti. Pod peticí proti prodeji už je proto několik stovek podpisů a další necelá stovka pod její internetovou verzí. „Kdybych byl zastupitelem, tak se dnes bojím budovu za 20 milionů prodávat pouze za čtyři,“ podotýká jeden z iniciátorů petice Zdeněk Navrátil. 

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Město se brání, že o záměru budovu prodat se ví již několik let. „Pět let to transparentně děláme, všude v novinách inzerujeme, máme to na webu. A po pěti letech se nám probudí skupina občanů, která sepisuje nějaké petice,“ kroutí hlavou místostarosta Brychta. 

Zastupitelé mají prodej budovy schvalovat už dnes. Organizátoři petice si myslí, že radnice úmyslně spěchá. Kritizovali ji také za to, že nezveřejnila, co kupec s budovou zamýšlí. Tajemník městského úřadu Jan Havlík přislíbil, že veškeré informace se neprodleně objeví na webových stránkách města, což se také stalo. Záměrem podnikatele je mimo jiné vybudovat ze tříd bývalé školy 14 malometrážních bytů, k tomu 15 kanceláří a osm prodejen.