Nemocnice v Jindřichově Hradci modernizuje

Jindřichův Hradec – Pacienti i zaměstnanci nemocnice v Jindřichově Hradci se po letech příprav dočkali nového pavilonu. Přestěhují se do něj lůžková oddělení chirurgie, interny a neurologie a také některé ambulance. Výstavba pavilonu stála 180 milionů, a je významná nejen pro zlepšení zdravotní péče na Jindřichohradecku, ale v rámci celého Jihočeského kraje.

Na poslední úpravy už mají jenom víkend, stěhování začne v pondělí. Nejdřív personálu a v sobotu už do nových postelí ulehnou první pacienti. „Pro mě je to doopravdy něco úžasného. Nepočítala jsem, že se toho ještě dočkám,“ pochvaluje si staniční sestra Eva Jakešová a vrchní sestra Miroslava Fiedlerová doplnila: „Strašně nám to ulehčí práci. Těšíme se moc a myslím, že nejenom my, personál, ale i pacienti.“ Také ředitel zařízení Miroslav Janovský je spokojený: „Největší úspěch vidím v tom, že pro téměř 40 procent našich pacientů se vytvořilo jiné, lepší prostředí pro hospitalizaci.“

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Stěhování bude pro všechny jako cestování časem. Sto deset let starou budovu bývalého vojenského špitálu nahradí moderní objekt, vybavený zdravotnickou technikou i nábytkem jednadvacátého století. „Jde o zhruba 180 milionů. Bude ale samozřejmě potřeba dovybavení, takže nás čekají ještě další prostředky,“ uvedla náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Nemocnice Jindřichův Hradec
Zdroj: ČT24

Modernizace bude pokračovat i příští rok. „Teď se nacházíme v koridoru, který spojuje nový pavilon D se starým pavilonem C. U tohoto pavilonu předpokládáme začátkem příštího roku mírnou rekonstrukci,“ vysvětlil ředitel Janovský. Pak už stačí jenom zbourat starou budovu a chodbou napojit na koridor do pavilonu urgentní medicíny.

Nemocnice definitivně ztratí svůj prvorepublikový ráz. Nový pavilon propojí všechny důležité budovy a vznikne moderní monoblok.