Štědrý den v Temelíně tráví dvě stovky energetiků

Temelín/Praha - V temelínské elektrárně jsou i na Štědrý den desítky zaměstnanců. Starají se o to, aby třetina Česka nezůstala o svátcích bez elektřiny. Štábu České televize dnes exkluzivně a vůbec poprvé ve více než desetileté historii otevřeli přísně střeženou blokovou dozornu, odkud elektrárnu řídí. Dosud sem mohli kromě inspektorů jen prezidenti a ministři. Mimo domov tráví Vánoce také pacienti v nemocnicích. Za dětmi v pražské Thomayerově nemocnici přišli s nadílkou dobrovolní hasiči.

Cesta do blokové dozorny, do tzv. centrálního mozku elektrárny, vede přes sérii kontrolních bodů - některé nesmí kamera kvůli bezpečnosti natáčet. Na nejpřísněji střeženém řídícím pracovišti nepřetržitě sledují provoz čtyři operátoři, kontrolují palivové články a výkon. „Základní úkol nám zůstává stejný: bezpečně a plynule provozovat výrobní zařízení,“ říká vedoucí výrobního bloku Pavel Sedlák. V elektrárně tráví už šesté Vánoce. Směna na Štědrý den mu nevadí, za ta léta si už zvykl. Dárky si stihne rozbalit večer. 

Dozornu operátoři opustit nesmí. Kapra s bramborovým salátem dostávají ve vyhřívaných boxech, talíř s cukrovím je společný. A platí tady přísná pravidla - nesmí ani ke společnému stolu. „Vždy může jíst jen jeden operátor, a to ještě zpravidla u pracovního pultu,“ vysvětlil mluvčí temelínské elektrárny Petr Šuleř.

Ve třech osmihodinových směnách se v elektrárně vystřídá celkem 200 lidí. Vánoce jsou podle nich srovnatelné s víkendovým provozem. Během Štědrého dne vyrobí 50 milionů kWh elektřiny, což odpovídá zhruba třetině české spotřeby.

Dobrovolní hasiči navštívili děti v nemocnici
Zdroj: ČT24

Ježíšek přijde i do nemocnic

V nemocnicích po celém Česku i o Vánocích leží stovky dospělých a také dětí. Těm, které lékaři na Štědrý večer nemohou pustit domů, mohou rodiče přinést Vánoce až do nemocničních pokojů. „Umožňujeme, aby si tady užili nadílku, aby tady dostali dárky. Samozřejmě záleží na zdravotním stavu, máme tady děti, které musí dodržovat klid,“ říká přednosta dětské chirurgie Thomayerovy nemocnice v Praze Petr Havránek.

Malé pacienty přišli do krčské nemocnice obdarovat také dobrovolní hasiči z Cholupic. „Pro děti jsme přinesli různé omalovánky, časopisy, bonbony, sladkosti, samozřejmě pokud nemají dietu,“ vyjmenoval jeden z cholupických hasičů Vítězslav Svoboda.

Skauti v Plzni roznášeli Betlémské světlo po domácnostech. Do katedrály sv. Bartoloměje a čtyř dalších plzeňských kostelů ho z Vídně přivezli už v neděli, odtud si ho lidé mohli odnášet do svých domovů. Lidem, kteří si ale do kostela zajít nemohou, skauti na objednání světlo přinesou až domů. 

Lidé tráví Vánoce v elektrárně i v nemocnici (zdroj: ČT24)
Vydáno pod