Z Lipna už se pít nebude

Lipensko – Lipno přestane být téměř po padesáti letech zdrojem pitné vody. Obce nad hrází už mají vlastní vodovod i podzemní zdroje. Poslední v řadě se na hloubení záložních vrtů chystají Loučovice. Správci povodí pak upraví ochranná pásma kolem nádrže, a umožní tak změny ve způsobu zimní údržby. Namrzající lipenské silnice začnou cestáři solit.

Lesní úsek nad Frymburkem - cestu k samotám - pokryla ledovka, auta se k domům dostávají jen s obtížemi. Sůl by podle místních byla na těchto cestách nad štěrk. Silničáři sem ale s chemickým posypem nezajíždějí. Brání jim v tom ochranné pásmo přehrady. „Je to velmi kritické, teď jsme to poznali. Jak padají a přimrzají mlhy, je to jedno kluziště,“ uvedl starosta Frymburku Ota Řezáč (nez.).

To by se mělo změnit. Obce nad hrází už propojil sedmikilometrový vodovod, proudí do něj voda z podzemí. Také v Loučovicích postupně zastaví čerpadla dodávající přefiltrovanou vodu z Lipna do domácností. Přehrada tady teď slouží už jen jako záložní zdroj, nově ji nahradí vrty. „Rádi bychom se úplně odpoutali od vody z přehrady, takže na příští rok plánujeme průzkumné vrty,“ prohlásil starosta Loučovic Jan Kubík (nez.) a mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kalamářová doplnila: „Pokud se potvrdí, že vrty budou dodávat vodu v dostatečné kvalitě a v dostatečném množství, mohlo by pásmo ztratit svůj význam.“

Tento krok umožní silničářům změnit plány zimní údržby. Cesty se nově otevřou také sypačům se solí. „Pokud k tomuto dojde, určitě dáme pokyn, aby se na těchto silnicích solilo,“ potvrdil radní Jihočeského kraje Antonín Krák (ČSSD).

Nenastanou-li nějaké komplikace, první auta se solí by se na zdejších cestách měla objevit příští zimu.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)