Oprava ústeckého muzea se „sama“ prodražila o 53 milionů

Ústí nad Labem – Policie chtěla stíhat zastupitele Ústí nad Labem za to, že schválili zvýšení rozpočtu na rekonstrukci městského muzea o 53 milionů. Nakonec ale musela případ odložit. Z hlasování není žádný záznam, ze kterého by bylo jasné, kdo pro zdražení hlasoval. Podle kriminalistů tak není koho obvinit.

Oprava muzea byla podle policie předražená, kdo ji schválil, ale nelze zjistit (zdroj: ČT24)

Když chtěl stát, aby Ústecký kraj zaplatil většinu pokuty vyměřené Evropskou komisí za pochybení s dotacemi z ROP Severozápad, žádali zastupitelé, aby místo kraje platili ti, kteří byli za manipulace odpovědní. Teď se ale ukazuje, že podezřelé zakázky často ani není možné dostat k soudu. Policie hledala způsob, jak obvinit ze zdražení zakázky na opravu městského muzea zastupitele z Ústí nad Labem, kteří ji schválili, a neuspěla. Na rozdíl od Liberce, kde zastupitelé stanuli před soudem, se tak ti, kdo pro zakázku zvedli ruku, nemusí bát. Případ je odložen, protože nelze zjistit, kdo pro zakázku hlasoval.

Oprava budovy Muzea města Ústí nad Labem stála téměř půl miliardy – zastupitelé přitom při konečném schvalování podle policie zvýšili rozpočet o 53 milionů korun. Vyšetřovatelé potom označili stavbu za předraženou a zastupitele podezírali, že město o desítky milionů připravili. „Nezodpovědným chováním způsobili škodu na majetku. (…) Došlo k naplnění skutkové podstaty zvlášť závažného zločinu porušování povinností při správě cizího majetku,“ sdělila policie.

Jak hlasovali, si někdejší zastupitelé nepamatují, záznam neexistuje

Ukázalo se, že cenu opravy muzejní budovy schválilo 27 ze 37 zastupitelů, ale stalo se tak v roce 2009, kdy ještě nebylo elektronické hlasování ani kamerový záznam z jednání. Konkrétní jména se tak nedají dohledat. Sami tehdejší zastupitelé si nemohou vzpomenout, jak hlasovali. Tehdejší primátor Jan Kubata však zdůraznil, že zastupitelé při schvalování zakázky nekradli. „Pro mě je důležité, že muzeum stojí, je opravené a využívané. Nikdo z toho žádné peníze neodnesl,“ uvedl.

Prodražení potom mělo souviset s tím, že kvůli zpřísněným dotačním podmínkám bylo třeba práce urychlit. Že by se podmínky měnily, však odmítl předseda regionální rady, která dotace rozděluje, Petr Navrátil (ČSSD): „Pravidla byla vyhlášena v dubnu 2008, výběrové řízení si příjemce dělal až v prosinci.“

Rekonstrukce budovy ústeckého muzea patřila k těm, za které dostala Regionální rada Severozápad pokutu 2,6 miliardy korun, již nakonec uhradil především stát a kraje. Přesto regionální rada ještě zakázku kontroluje. Podle policie je ale poškozeno město, nikoli Evropská unie.