Praha se nechce rozrůstat do polí, stavět plánuje jen uvnitř města

Praha – Praha by se neměla rozrůstat mimo své současné hranice. Podle primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) to není již ekonomicky výhodná cesta. První podklady z nového územního plánu naznačují, že by se mělo stavět uvnitř města především na takzvaných brownfieldech a rozvojových územích. Celkem by se na tyto plochy vešly byty pro půl milionu lidí.

Podle propočtů Institut plánování a rozvoje (IPR) by se na takzvaná rozvojová území v případě výstavby dalších bytových jednotek vešlo až 432 tisíc lidí. V současné době je hustota obyvatel v Praze 56 lidí na hektar zastavěné plochy, ekonomicky ale začíná město fungovat při koncentraci zhruba stovky obyvatel na hektar. „To je tak nízké číslo, že Praha už by měla zkrachovat,“ vysvětlil architekt IPR Koucký.

Plán chce lépe definovat zastavitelné a nezastavitelné území, stejně jako lépe rozeznat soukromý pozemek a veřejná prostranství. Rovněž bude platit pravidlo výškové regulace. Nyní zveřejněné podklady navíc uvádí, že až 300 tisíc lidí má park vzdálen od bydliště více než 1,5 kilometru. Rozvojových a transformačních území je v Praze nyní celkem zhruba 7 660 hektarů, přičemž IPR sčítal pouze pozemky, jež jsou větší než 30 hektarů, navíc nezapočítal plochu letiště v Ruzyni. „Naším cílem je město uzavřít, respektive zastavit další rozšiřování, které už není ekonomicky výhodné,“ podotkl Hudeček.

Metropolitní plán má řešit Prahu jako celek, ne jako jednotlivé drobné plochy

Hlavní město se skládá z 57 městských částí a 22 správních obvodů. Nový územní plán má nahradit plán schválený v roce 2000. Oproti starému se liší například tím, že vymezuje urbanistické lokality. Ty identifikují v rámci městských částí jednotlivé plochy a místa, která chrání před necitlivou výstavbou. Například když charakterizuje území jako vilovou zástavbu, nesmí se tam postavit panelák.

Druhým rysem nového plánu je, že bude vrstevnatý. Starý přesně určuje, co může na dané ploše stát. V novém to tak není, charakterizuje pouze přípustnou zátěž pro dané území. Město také počítá s tím, že pro vybrané lokality bude vypracován podrobnější územní plán. Metropolitní plán by měl být podle odhadu IPR schválen v roce 2017.

Praha se nechce rozrůstat do polí, stavět plánuje jen uvnitř měst (zdroj: ČT24)
Vydáno pod