Problémy lázní poznamenaly celou Třeboň

Třeboň – I když se zdá, že krize českého lázeňství odeznívá, problémy, které propukly po omezení pobytů hrazených pojišťovnami, budou patrné ještě dlouho. Svým lázním musela pomoci i Třeboň, která potom kvůli nedostatku peněz musela zrušit některé projekty, pro které mělo město zajištěné dotace. V důsledku propadu počtu klientů také musely hledat novou práci desítky lidí a mají problémy podnikatelé, kteří s úspěšnou existencí lázní spojili své osudy.

Lázně mají za sebou kritický rok, situace se trochu zlepšila (zdroj: ČT24)

Snad s výjimkou vyhlášených západočeských lázní, kam ve velkém přijíždějí zahraniční turisté-samoplátci, poznaly všechny české lázně dopad omezení hrazených léčebných pobytů. Třeboňské lázně Aurora obsloužily před změnou úhradové vyhlášky až dvanáct set lidí denně, dnes jich je sotva polovina a další městské lázně Berta dopadly ještě hůře.

V Třeboni je krize lázeňství znát na každém kroku – i když člověk jako lázeňský host nepřijede. Městu docházejí peníze, protože muselo pomoci lázním, které na jedné straně vlastní a na druhé straně jim pronajímá prostory. Snížilo proto nájemné oběma léčebnám o 15 milionů korun, které teď nemá v rozpočtu. Padly tak například plány na rekonstrukci historického domu na náměstí a rozvoj Bertiných lázní. Na oba projekty mělo město slíbené dotace z EU, ale po snížení nájmu nemělo na spoluúčast. „Výpadek 30 milionů korun ve dvou letech po sobě je velký problém,“ podotkla starostka Terezie Jenisová (KDU-ČSL).

Podobně jako starostka hovoří podnikatelé, kteří těží z popularity lázní. Když lázeňských hostů ubylo, v jejich podnicích se to projevilo. „Všichni jsme to pocítili. Tak o 30 až 40 procent tržby bylo méně,“ poukázal majitel třeboňské cukrárny Redžep Turan. Méně návštěvníků přišlo také na třeboňský zámek.

Lázně se snaží, aby úbytek klientů, kterým lázeňský pobyt hradí pojišťovny, vyrovnali samoplátci. Rozhodující je vydržet do konce roku. Právě tak dlouho totiž ještě bude platit stávající úhradová vyhláška. Již nyní ale doufají Třeboňští, že se bude situace už jenom zlepšovat – tak jako v jiných lázních. „Je tam už i nárůst klientů. Pokud bych to měl srovnat s tím prvním pololetím loňského roku, tak to vidíme optimisticky,“ uvedl ekonomický ředitel třeboňských lázní Martin Blažek.