V Lanškrouně vzplála galvanovna, škody se odhadují na 200 milionů

Lanškroun (Orlickoústecko) – Požár galvanovny společnosti Kozák Svitavy v Lanškrouně způsobil podle předběžných odhadů škodu 200 milionů korun. Podle mluvčí krajských hasičů Venduly Horákové se na místo sjelo 11 jednotek, oheň už sice je pod kontrolou, zásah ale zřejmě ještě chvíli potrvá. Výsledky měření škodlivin v ovzduší ještě nejsou známé, lidé v okolí by ale neměli větrat.

„Z objektu se valil černý dým, hasiči se nemohli dostat dovnitř. V prvních minutách zásahu museli k průzkumu silně zakouřených prostor používat termokameru. Na místo bylo povoláno také protiplynové vozidlo k měření nebezpečných koncentrací v ovzduší,“ uvedla mluvčí.

„Všechny objemné nádoby s chemickými látkami zůstaly v objektu nepoškozené, takže nás s největší pravděpodobností trápí zplodiny hoření,“ sdělila starostka Stanislava Švarcová. Jeden ze zasahujících hasičů se podle ní nadýchal kouře. Starostka také nabádala, aby se lidé k místu požáru nepřibližovali, a to zejména s malými dětmi.

„Naštěstí tam nikdo v neděli nebyl. Objekt je na konci města v průmyslové zóně, ale blízko jsou rodinné domky i paneláky,“ dodal velitel městské policie Stanislav Popelář. Silnice z Lanškrouna do Rudoltic je kvůli požáru uzavřená, řidiči musejí využít objížďku přes Ostrov.

Požár galvanovny v Lanškrouně způsobil škodu za 200 milionů (zdroj: ČT24)

V budově bývalé Tesly Lanškroun začalo hořet krátce před polednem. Podle informací města propukl malý oheň nejprve v jedné z vnitřních místností, po dřevěných konstrukcích a hořlavých izolacích se ale rozšířil. Po více než třech hodinách ho hasiči dostali pod kontrolu. V dohašování požáru budou nicméně pokračovat celou noc.

V provozovně běžně pracuje asi padesát lidí. „Uvidíme, snad nás tam v úterý pustí, jestli to bylo samovznícení nebo jaký důvod byl příčinou. Na výrobu nenavážeme asi ze dne na den, my budeme dělat všechno pro to, abychom výrobu v republice udrželi,“ slíbil jednatel firmy Milan Kozák.


Zvětšit mapu