Jaký je život s handicapem? Napoví brněnská výstava

Brno – Život s handicapem si ode dneška až do konce června mohou vyzkoušet návštěvníci brněnského výstaviště. Nadace Sirius pro ně v rámci projektu Chodící lidé připravila interaktivní výstavu pojmenovanou Naše cesta, na které prožijí každodenní situace, jimž musí čelit vozíčkáři, slepci nebo lidé se ztrátou sluchu.

„Naše cesta není klasická výstava, kde si nesmíte na nic sáhnout. Nebudeme na ní mentorovat, dojímat se ani děsit. Ale zcela záměrně budeme děti i dospělé přímo zapojovat do konkrétních situací ze života člověka se zdravotním postižením,“ přibližuje koncept výstavy projektová manažerka Slávka Hocká. „Cílem výstavy je ukázat, že při troše snahy, porozumění a účelné pomoci mohou být i lidé se zdravotním postižením běžnou součástí našeho života. Dokonce se od nich můžeme ledasčemu naučit,“ dodává Slávka Hocká z nadace Sirius.

Návštěvníci si mohou vyzkoušet manipulaci s ortopedickým vozíkem v prostředí nádraží a běžné ulice, orientaci na náměstí bez kontroly zrakem nebo pocity člověka v hotelu, který neslyší zvuky kolem sebe. Dostanou i příležitost pobavit se při speciálních sportech a hrách, kterými se baví lidé s handicapem.

Pořadatelka Slávka Hotská provází výstavou Naše cesta (zdroj: ČT24)

Pro širokou veřejnost bude výstava otevřena od pondělí do pátku v čase 15–17 hodin a v sobotu a neděli od 9 do 17 hodin. Ve všední dny v čase 9–15 hodin je výstava určena pro registrované školy a dětské organizace. Vstup je zdarma.

Výstava Naše cesta navazuje na loňskou interaktivní výstavu Moje cesta, na kterou v Praze přišlo více než 7 300 návštěvníků, z toho přes tři tisíce dětí. Je součástí projektu Chodící lidé, který vešel ve známost díky reklamní kampani, ve které lidé umí létat a litují ty, co pouze chodí. „Metafora upozorňuje na to, že přestože neumíme létat, prožíváme plnohodnotný život a naše 'postižení nelétáním', stejně jako jakákoliv jiná odlišnost, není důvodem k tomu, abychom byli podceňováni, odstrkováni a litováni,“ uvádí nadace Sirius.