Kraj bude stát oprava domova důchodců v Horní Plané další tři miliony

České Budějovice - Jihočeský kraj zaplatí třímilionovou pokutu za hornoplánský domov důchodců. Původně domovu hrozila sankce desetkrát vyšší. Správci evropských fondů, kteří opravu platili, ji ale zmírnili. Pokutu vyměřili auditoři ministerstva financí kvůli nesrovnalosti v projektu na rekonstrukci budovy. Provozovatelé domova i zástupci kraje ale jakákoliv pochybení odmítli.

Ve zrekonstruovaném křídle domova žije zhruba stovka seniorů. Oprava trvala rok a vyžádala si 40 milionů korun z evropských fondů. Firmy při ní vyměnily okna a střechu, nové jsou rozvody vody v pokojích i v kuchyni. 

Ivana Stráská (ČSSD), náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje

„Nikdo si na nic nepřišel. Dům stojí, peníze z regionálního operačního programu byly využity naprosto smysluplně.“

Ovšem podle auditorů správci při výběru firmy pochybili. „Zadavatel nevyloučil uchazeče, který neprokázal splnění kvalifikačních předpokladů,“ vysvětlila mluvčí ROP Jihozápad Martina Kubice. 

Původně byla pokuta ve výši 30 milionů

V lednu proto padla třicetimilionová pokuta, která byla následně snížena na desetinu, tedy tři miliony. „V případě, že bychom museli tuto sankci včetně penále uhradit, tak je to pro náš domov úplně likvidační,“ uváděla loni v lednu ředitelka domova důchodců v Horní Plané Renata Březinová. 

O domov se stará kraj, který jeho provoz nechtěl omezit. Přestože o prominutí sankce požádal, neuspěl, a tři miliony proto zaplatí. Případ však bude mít ještě soudní dohru. Kraj chce totiž vrátit miliony zpět a už podal žalobu na ministerstvo financí.