Děčín láká na skalní stezku pro horolezce-laiky. Hasiči ji zatím testují

Děčín – Atraktivní turistické lákadlo přímo v centru města zdobí severočeský Děčín. Speciálně upravená skalní stezka umožní i laikům zakusit pocity horolezců. Místní hasiči ale varují, že se na skálu mohou dostat také lidé, kteří přecení své síly a budou potřebovat pomoc. Ještě před jejím otevřením tak na stezce trénují záchranné akce.

Nová atrakce umístěná na oblíbeném skalním ostrohu v centru Děčína spojuje prvky horolezectví a turistiky. Místo zábradlí má ocelové lano, které bude osoby jistit před pádem. Každý se ale bude muset vyzbrojit například ochrannou přilbou kvůli možnému uvolňování kamenů.

Začátek stezky je přímo na jedné z nejrušnějších ulic ve městě. Cílová stanice je celých 160 metrů nad ním - cesta zabere průměrně zdatnému jedinci asi 15 minut. Na výběr bude mít z pěti variant cest. Záchranáři ale nenechávají nic náhodě. Podél stezky jsou už například připravena oka, pomocí kterých mohou hasiči slaňovat ke zraněným.

V centru města se připravuje skalní stezka s jištěním (zdroj: ČT24)

Mezi samotnými horolezci je přitom tzv. Pastýřská stěna dlouhodobě oblíbená. Stezku pro méně zkušené začali připravovat před více než rokem. „Je tady hodně návštěvníků a najednou to mají šanci vidět odjinud než jenom ze zábradlí nahoře,“ dodává nadšenec Ondřej Smíšek.

Na stezku je zatím zakázaný vstup, město ji zprovozní, až ji hasiči důkladně otestují, a to bude zhruba v polovině května. Lidé totiž polezou poblíž železniční tratě a nad obydlenými domy. Nutné vybavení si budou moci půjčit ve stejné ulici a na požádání získat i průvodce.