Ať zchátralé domy propadnou státu, radí prezident Zeman

Hradec Králové - Zchátralé památky, opuštěné továrny i obyčejné domy, o které se vlastník nestará, mají propadnout státu. Během návštěvy Královéhradeckého kraje o tom hovořil prezident Miloš Zeman. Odborníci si však nedovedou takovou praxi představit. Státu už nyní chybí peníze, aby se postaral o vlastní majetek.

Prezident Zeman: Zchátralé památky propadnou státu (zdroj: ČT24)

Po kraji prezident republiky nacestoval skoro pět set kilometrů a kdekoliv se zastavil, neopomněl místní pokárat za nějakou zříceninu v okolí. Řešení je přitom podle Miloše Zemana velmi prosté. „Objekt, o který se majitel nestará, bezplatně po deseti letech propadá státu. Ti, kdo nechávají svůj majetek chátrat, o něj právem přijdou,“ uvedl prezident.

Zabavení chátrajících staveb umožňuje nový občanský zákoník. V případě, že někdo nechá více než deset let svou nemovitost chátrat, propadne objekt státu. Lhůta však začala běžet až od letošního roku. Navíc většina ruin, které prezident během krajské cesty míjel, už státu patří. Kupříkladu panský dvůr v Ratibořicích získali památkáři od soukromníka již před šesti lety. Jediné, co se zatím změnilo, je nová střecha na jedné z budov. Krytina stála osm milionů korun, na opravu areálu je však podle odhadů třeba na čtvrt miliardy. Ve špatném stavu tak zůstává i dům, ve kterém žila spisovatelka Božena Němcová.

Těžko si to představit

Dalších památek v havarijním stavu, které by výhledově aspirovaly na vyvlastnění, je v kraji přes třicet. Také o ně by se mohli podle nového zákona postarat památkáři. „V současné době, kdy se neustále snižují finanční prostředky na obnovu těchto památek, si to dovedu představit velice těžko. Bylo by to velmi problematické,“ říká ředitel územního pracoviště NPÚ Miloš Kadlec. Svůj plán, kde má stát na péči o opuštěné budovy vzít peníze, zatím Miloš Zeman nepředstavil. Snad poradí příště, za rok se prý do kraje vrátí.