Jak zajistit cesty před zvěří? Pomoct mohou pachové ohradníky

Praha – Podle statistik rod od roku přibývá počet dopravních nehod, které způsobí srážka vozu se zvěří, a kraje hledají způsob, jak silnice před obyvateli lesů a polí lépe uchránit. Jedním z řešení mohou být pachové ohradníky, čili neviditelné ploty tvořené pěnou, které mají zvěř odradit.

Jak zabránit srážkám se zvěří? Třeba i pěnou (zdroj: ČT24)

Vůbec poprvé zkouší v těchto dnech zavádět pachové ohradníky Karlovarský kraj. Lesníci nastříkají pěnové homolky na svodidla, stromy nebo obyčejné kůly tak, aby se nacházely do úrovně hlavy zvířete. Pěna po aplikaci ztvrdne a zvětší objem. Vydržet má pět let, každé dva až tři měsíce se ale musí napouštět speciální látkou obsahující kyselinu máselnou. Její pach člověk vnímá jako odér zkaženého másla, zvířata z ní mají vycítit člověka, medvěda, rysa nebo vlka.

Karlovarsko není prvním krajem, který se rozhodl pachové ohradníky aplikovat, názor na jejich účinnost ovšem není jednoznačný. „Někteří tvrdí, že jsou velmi funkční, někteří tvrdí, že nefungují, že už to nikdy dělat nebudou, takže si to sami vyzkoušíme,“ uvedl ředitel podniku Lázeňské lesy Karlovy Vary Evžen Krejčí. Hejtmanství chce neviditelné ohrady umístit podél 50 kilometrů silnic, zejména kolem frekventované silnice do Prahy. Vydá na ně sto tisíc korun.

Postup ze severozápadu Čech je ovšem jen jedním z možných řešení; dalším opatřením proti srážce aut se zvěří bývají obyčejné drátěné ploty. Staví se ale jen podél dálnic a rychlostních silnic. Podobné zábrany navíc nemají rádi ochránci zvířat. Podle nich drátěná oka plotu zvířata v noci nevidí, a náraz do nich pak může znamenat i smrt.

Tradiční varování: Řidič nesmí sražené zvíře odvézt

Ochrana silnic před lesní zvěří je ovšem nutná, což dokládají i statistiky nehodovosti. Počty srážek aut se zvěří totiž stále rostou, v roce 2013 jich policejní statistiky celorepublikově hlásí více než 6 300. Způsobené škody přesahují v souhrnu sto milionů korun ročně, přičemž ve třech čtvrtinách případů jde o jednotlivou škodu v rozmezí 10 až 65 tisíc.

„V případě, že dojde ke střetu, vznikne také škoda třetí osobě – mysliveckému sdružení. Řidič je povinen nehodu ohlásit. V žádném případě není možné zvěř z místa nehody odvézt,“ uvádí mluvčí krajské policie na Vysočině Dana Čírtková s tím, že v takovém případě by řidič mohl být obviněn z pytláctví.

"Se šípkovou!" - "Se zelim!"
Zdroj: Vojtěch Vik/ČTK