Pražská zoo rok po povodni: Škody za 52 milionů i plán nového pavilonu goril

Praha – Přesně před rokem Česko zasáhla katastrofální povodeň. Voda zaplavila spodní část areálu pražské zoo. Za škody při loňské povodni Kooperativa vyplatila pražské zoo částku ve výši 52 milionů korun, což je ale o poznání méně než v roce 2002. Tehdy se vyšplhaly na 232 milionů korun. I tak se ale zahrada s následky loňské velké vody vyrovnává dodnes.

Poslední splátka by měla na účet zahrady dorazit během několika dnů. Pojistka pokryla materiální škody, které je možné jednoznačně doložit fakturami. Kvůli snížení návštěvnosti v souvislosti s povodněmi přišla zoologická zahrada podle vedení na vstupném minimálně o 10 milionů korun.

Rok po povodni přitom opravy v postižené části zoo stále probíhají. „V současnosti ještě dokončujeme rekonstrukci Pavilonu velkých želv a čeká nás znovuvybudování restaurace Gaston, tentokrát ovšem v jiné podobě a o větší kapacitě,“ uvedl ředitel. Kvůli hrozbě povodní vedení zoo plánuje postavit v horní části zahrady nový pavilon goril za zhruba 100 milionů korun, aby tato zvířata nemusela být složitě evakuována. Do současného pavilonu goril by se přesunuly druhy, u nichž je případný přesun jednodušší. Praha by měla z nákladů na nový pavilon goril zaplatit zhruba polovinu.

Klimatické předpovědi naznačují, že dalším povodním se Praha v následujících desetiletích nevyhne. V dohledné době by však nebezpečí povodní obdobného rozsahu, jako byla ta loňská, měla eliminovat protipovodňová ochrana přislíbená zoologické zahradě magistrátem.

  • Petr Suchánek, ředitel Úseku pojištění hospodářských rizik v Kooperativě: „Navrhli jsme několik nestandardních řešení, která v případě povodní v budoucnu umožní minimalizovat škody. Za všechny můžeme jmenovat speciální elektrickou rozvodnu pro lanovku v zoo. Je umístěna v kontejneru, který je možné v případě nebezpečí jednoduše přepravit do vyšších míst areálu.“

Praha se podle dubnového vyjádření primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) obává, že valy zvýší hladinu velké vody v jiných místech. S protipovodňovými opatřeními chránící zoo však magistrát dále počítá. „Před tisíciletou vodou zoologickou zahradu zcela ochránit nelze, ale před padesátiletou anebo i stoletou bezesporu ano. A k tomuto cíli nyní jednoznačně směřujeme,“ uvedl dnes Hudeček.

Loni povodně poničily obce na Šumavě, letos v Jeseníkách

S ničivými škodami, které loňská povodeň způsobila, se vyrovnávají i například obce na Šumavě. Blesková povodeň smetla už v noci na 2. června 2013 krkonošské obce Rudník a Svoboda nad Úpou. Celkem v Rudníku voda vyplavila 109 domů a strhla desítky mostů. A ještě teď, rok po povodni, tu mají co opravovat. S tím, co tam voda napáchala, se místní potýkají dodnes.

I letos povodně způsobily velké škody. Podle starostů se vyšplhají ke 100 milionům korun. Nejhůře postižené bylo Jesenicko. Lidé v zaplavených domácnostech už mají úklid za sebou, teď jim nezbývá než čekat, až jejich byty vyschnou. Opravovat se budou muset především příjezdové komunikace. Železničářům už se podařilo znovu zprovoznit trať z odříznutých Mikulovic ve směru na Jeseník. Na druhou stranu na Polsko, kde jsou koleje podemleté, to potrvá ještě dva týdny.