Ochranu průmyslových památek ve Frýdku-Místku bude řešit speciální tým

Frýdek-Místek - Vedení města Frýdek-Místek opět změnilo názor na ochranu unikátního komplexu textilních továren z 19. století. Po demolici historické přádelny, se kterou nesouhlasily stovky lidí, se rozhodlo zbytek objektů textilních provozů ochránit vytvořením nové památkové zóny. Když se ale majitelé nemovitostí ozvali, že jim to asi zkomplikuje možné využití budov, radní ustoupili. Požádají ministerstvo kultury, aby žádost o zřízení ochranné zóny zatím dalo do šuplíku.

Záměr vytvořit u frýdecko-místeckého vlakového nádraží novou památkovou zónu nepadl definitivně. Vznikne pracovní skupina, která bude mít za úkol najít přes prázdniny kompromis mezi ochranou památek a zájmy vlastníků.

Z Landsbergerovy přádelny už nezbylo skoro nic. Insolvenční správce zkrachovalé textilky Slezan ji nedávno zboural, přestože na ministerstvu kultury právě začalo řízení o jejím zařazení mezi kulturní památky. Majitel argumentoval tím, že městem povolená demolice je v tak pokročilé fázi, že už ji nelze zastavit. Ve městě zůstala ještě přádelna bratří Neumannů a další památky na historii kdysi zásadní textilní výroby ve městě. Vlastník tvrdí, že ji nechce bourat, vyhlášení památkové zóny ale odmítá. „Návrh města na zřízení památkové zóny je předčasný, její rozsah zbytečně obrovský,“ říká předseda představenstva Textil Invest Group Jiří Karásek. Argumentuje především přesvědčením, že památková ochrana zkomplikuje případné rekonstrukce budov.

Stažená žádost o vyhlášení památková zóny zahrnovala deset objektů nebo areálů. U šesti z nich začalo řízení o zapsání do seznamu kulturních památek. Radní se chtěli vyhnout dalším demolicím, za které je lidé kritizovali.

„Majitelé budov sice veřejně prohlásili, že nic nechtějí bourat, ale záruky nám nejsou schopni dát žádné. Vyhlášení městské památkové zóny by záruka byla,“ uvedl primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký z ČSSD, který nicméně souhlasil, aby se o případné ochraně areálů ještě diskutovalo. Jiří Karásek za vlastníky řekl, že by si potřebovali ujasnit, co ve vztahu k památkám mohou a co ne. „Spousta obav pramení z neznalosti problematiky. Rozhodně nechceme toto území zakonzervovat a udělat z něj mrtvou lokalitu,“ podotkl ředitel pobočky Národního památkového ústavu v Ostravě Michal Zezula.