Pohraničí řeší nezaměstnanost, Lipno si ale užívá nebývalé obliby

Plzeň – Pohraniční obce často řeší problémy s vysokou nezaměstnaností. Nejinak je tomu na Tachovsku, kde chybí hlavně pozice pro absolventy vysokých škol. Problémy tady ale má i zemědělská výroba. Za poslední tři roky tady klesl počet obyvatel téměř o šest stovek. Zcela jiný obrázek představuje Lipno nad Vltavou. Žije tam sice jen pět set obyvatel, ale ročně tam míří statisíce turistů. Díky tomu chce teď pomoci i sousedním obcím právě v boji s nezaměstnaností.

V minulém roce z tachovského okresu odešlo přes devět set lidí. To je o téměř tři stovky víc než před třinácti lety. Přímo v Tachově pak klesl počet obyvatel o více než tisícovku. Do krajských měst odchází především vysokoškoláci, kteří mají na Tachovsku minimální uplatnění. Tachovský okres tak patří dlouhodobě mezi regiony z nejvyšší nezaměstnaností v kraji. Nejhůře je na tom Bezdružicko. Tady nezaměstnanost překročila osm procent a místa nejsou.

Klíčovým problémem je i nabídka služeb. Chybí hlavně nemocnice, kterou Tachovsko jako jediný okres v kraji nemá. Při své návštěvě na to upozornil i prezident Miloš Zeman a ministerstvo zdravotnictví chce situaci začít řešit už tento týden.

Lipno je turistickým centrem regionu, pomoc chce sousedním Loučovicím

Opačná situace je v Lipně nad Vltavou. Investor tu začal budovat první apartmánové domy před čtrnácti lety. Od roku 2000 se z malé obce u hráze vodní nádrže stalo jedno z nejvýznamnějších center turismu. „Ročně projde Lipnem přes milion lidí a tržby, které se tam odehrávají, jsou přes miliardu korun,“ upozornil starosta obce Zdeněk Zídek. Na Lipně se může ubytovat 5 000 lidí, přesto se staví další domy. Jen stezku v korunách stromů navštíví ročně přes 300 tisíc lidí. Za lyžováním sem přijíždí 150 tisíc dalších. A k tomu cyklisté, bruslaři a výletníci.

O pět kilometrů dál leží obec Loučovice. Od roku 2010, kdy zavřely papírny, je tu bez práce každý pátý. Řada místních tak jezdí za prací právě do Lipna. Tím ale spolupráce obou obcí nekončí. Lipno chce do Loučovic v nejbližších letech převést část turistického ruchu. „Vymýšlíme k tomu další aktivity, které už z nějakého důvodu není možné na Lipně realizovat, a u nás je velká rozvojová plocha,“ podotkl starosta Loučovic Jan Kubík.

Bavorské pohraničí kvete, po pádu opony již není na hranici zájmu

Jiný pohled nabízí příhraničí z druhé strany. V sousedním Bavorsku ještě před 25 lety ekonomický rozvoj brzdila hranice mezi Východem a Západem. Železná opona udělala z regionu okrajovou část země. Po roce 1989 se situace výrazně zlepšila. „Dřív jsme byli na okraji zájmu, u hranic nás nikdo nenavštěvoval, teď jsme střed Evropy, přijíždí víc lidí, je tu práce, zůstávají i mladí,“ vyjmenovává starosta Waldsassen Bernd Sommer.

Radnice v obci Mähring spravuje dalších 19 vesniček a usedlostí. Před 12 lety měly dohromady zatím nejvíc obyvatel, přes 2 tisíce. Od té doby jich pár ubylo. Podle starosty to není nic výjimečného, podobně je na tom celé severní Bavorsko. „Lidi se odsud občas stěhují kvůli lepší práci, ale za posledních 25 let máme stabilní počet obyvatel,“ konstatoval starosta obce Josef Schmidkonz. Bavorsko má nejnižší míru nezaměstnanosti v celém Německu. I v pohraničí dosahuje jen pěti až sedmi procent.

Obce v pohraničí řeší odliv vysokoškoláků, existují ale i výjimky (zdroj: ČT24)