I když je na přechodu zelená, hrozí v Liberci sražení tramvají

Liberec – Na semaforu u přechodu naskakuje zelená – a v tomtéž okamžiku přes přechod projíždí tramvaj. Nepříjemnou zkušenost zažívají denně lidé na křižovatce na Šaldově náměstí v Liberci, nemají přitom naději za rychlé zlepšení. Město a provozovatel semaforu firma Eltodo se totiž přou, kdo za situaci může. Obě strany tvrdí, že nejde o jejich chybu, a proto se nechystají nic změnit. Podle policie mají chodci jedinou možnosti – před přecházením se řádně rozhlédnout, i když svítí zelená.

Město a správce semaforů nechtějí situaci napravit, pouze se o ní hádají (zdroj: ČT24)

K letitým sporům Liberce se společností Eltodo, která spravuje světelné křižovatky, se přidal další. Město a firma si přehazují problém s tramvajemi, které přejíždějí přes přechod v době, kdy by měl patřit chodcům. Město tvrdí, že Eltodo špatně nastavilo frekvenci, ve které se návěsti přepínají. „Jako odborný správce systému neučinili opatření pro to, aby taková situace nemohla nastat,“ kritizoval správce semaforů vedoucí městského dopravního odboru Pavel Rychetský. Firma naopak tvrdí, že situaci musí vyřešit město, protože ji způsobují zácpy aut na křižovatce na Šaldově náměstí. „Tramvaj čeká, až všechna auta opustí křižovatku. Pokud to trvá déle, než pro ni definovaný čas, situace se uvolní až v okamžiku, kdy na přechodu naskočí zelená,“ uvedl ředitel společnosti Eltodo Vítězslav Chmelík. Rychetský ale trvá na tom, že selhalo zařízení.

Protože ani jedna strana nechce ustoupit a situaci nějakým způsobem vyřešit, bude nadále hrozit chodcům na přechodu na Šaldově náměstí nebezpečí. Policie má jedinou radu – před přecházením se vždy rozhlédnout. To ovšem podle policejního dopravního inženýra Vlastimila Malého platí vždy. „Může se stát, že na zelenou na průjezdu křižovatkou pojedou vozidla záchranné služby, policie, hasičů a tak dále,“ upozornil.

Spor Liberce s Eltodem o světelnou signalizaci na Šaldově náměstí není první. Obě strany na sebe nevraží již dva roky od okamžiku, kdy město jednostranně vypovědělo vzájemnou smlouvu s tím, že jsou služby firmy příliš drahé. Společnost ale výpověď neuznává a v Liberci nadále působí. Spor tak řeší soud.