Bobek: Spodní části zoo se nemůžeme vzdát – navzdory hrozbě povodní

Praha – Pražská zoologická zahrada nikdy nemůže vyklidit spodní část svého areálu v blízkosti Vltavy, a to ani navzdory hrozbě záplav. V Interview ČT24 to prohlásil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Hlavní město podle něj nyní pracuje na protipovodňových opatřeních, která zoo ochrání i před stoletou vodou. Poslední velká povodňová vlna zaplavila zahradu loni v červnu a napáchala škody v řádu desítek milionů korun.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Právě loňská povodeň – jež následovala jedenáct let po největších porevolučních záplavách - také rozpoutala diskusi, zda má význam, aby hlavní město vynakládalo miliony korun na rozkvět areálu, jenž je stále vystaven živelnému ohrožení. V roce 2013 povodeň způsobila škody za 52 milionů (a dalších deset milionů měla zahrada tratit na vstupném), v roce 2002 šlo o ztráty bezmála za čtvrt miliardy.

Myšlenku, že by se zoo měla vzdát spodní (přívltavské) části svého areálu, ovšem ředitel zahrady Miroslav Bobek odmítá. „Spodní část areálu je pro Zoo Praha opravdu zásadní. Nejde ji opustit. Zaprvé jsou tam stavby a chovná zázemí v ohromné ceně a za druhé: Co by byla pražská zoo bez spodní části areálu? Byla by to zoo na kopci, obtížně přístupná maminkám s malými dětmi,“ prohlásil v Interview ČT24. „Cestu vidíme v tom, že spodní část areálu bude ochráněna proti povodním do úrovně padesátileté, stoleté vody.“ Argumentuje tím, že pražskou zoo za 83 let její existence postihla povodeň třikrát, úroveň padesátileté vody ovšem překonala jen jednou – v roce 2002.

Protipovodňové opatření se chystá. Kam by ale nahnalo vodu?

Na plánu vybudování nových zábran magistrát skutečně pracuje. „Máme k dispozici studii, která prokázala, že spodní část areálu jde ochránit až do úrovně stoleté vody,“ dodává Bobek. Konkrétní podobu opatření ovšem odborníci řeší už několik měsíců. Praha se totiž podle dubnového vyjádření primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) obává, že valy zvýší hladinu velké vody v jiných místech.

S protipovodňovými opatřeními chránící zoo však magistrát dále počítá. „Před tisíciletou vodou zoologickou zahradu zcela ochránit nelze, ale před padesátiletou anebo i stoletou bezesporu ano. A k tomuto cíli nyní jednoznačně směřujeme,“ uvedl tento týden primátor. „Loni na podzim se mluvilo o tom, že by mohly být hotové do tří let. Doufám, že v tomto časovém horizontu bude protipovodňová ochrana vybudována,“ dodává ředitel.

A existenci spodní části areálu pražské zoo hájí i průběhem popovodňových rekonstrukcí. „Snažili se je budovat tak, aby v případě další povodně byly škody podstatně menší – např. ve způsobu zvolených izolací,“ dodává s tím, že volili takové, které nesají vodu. S následky loňské povodně se zoo vypořádává; dokončuje rekonstrukci pavilonu velkých želv a chystá se na obnovu restaurace Gaston.

PŘPIPOMEŇTE SI LOŇSKOU POVODEŇ V PRAŽSKÉ ZOO:

Záchrana zvířat v zoo (zdroj: ČT24)