Únik kyseliny v Chrudimi vyšetřuje policie

Chrudim – Únik kyseliny dusičné z firmy Penta na okraji Chrudimi už vyšetřuje policie. Hasiči kvůli tomu včera vyjížděli dvakrát. Úřady varovaly lidi v okolí, aby nevětrali a nevycházeli ven. Před jedenáctou hodinou se podařilo mrak zlikvidovat.

„Únikem chemické látky se zabýváme kvůli podezření ze spáchání přečinu poškození životního prostředí z nedbalosti. Přesná příčina je předmětem šetření. Škody dosud nebyly vyčísleny,“ uvedl mluvčí chrudimské policie Jiří Tesař.

„Přímé zavinění nějakou osobou se nedá předpokládat, v objektu skladu nikdo nebyl. Únik nahlásila ostraha. Příčinu zatím skutečně nevíme, množství uniklé kyseliny budeme schopni identifikovat během pondělí,“ řekl k včerejšímu zásahu generální ředitel firmy Petr Švec.

Policisté vyšetřují hned dva úniky kyseliny dusičné z areálu firmy v okrajové části Chrudimi. Hasiči na místo poprvé vyjížděli v sobotu v 15:12, kyselinu se jim podařilo neutralizovat pomocí sody. Na stejné místo se ale museli vrátit ještě jednou, kolem 20. hodiny. „Ihned po příjezdu jednotek zpět do firmy se podařilo unikající mrak skropit tak, aby dál neunikal mimo areál. Zároveň byla prováděna neutralizace sodou,“ sdělila mluvčí hasičů.

V noci na místo úniku dorazila odborná firma, aby kyselinu přečerpala. „Doporučení o nevycházení a nevětrání starostové odvolali před sobotní půlnocí. Zasahující jednotky se zpět na své základny vrátily v neděli v 01:01 hodin,“ uvedla dále mluvčí. Chrudimský starosta Petr Řezníček s odkazem na informace hasičů odhadl, že uniklo asi 300 litrů kyseliny.

Vlastimil Weiner: V továrně uniklo asi 300 litrů kysleiny (zdroj: ČT24)

Řezníček se údajně v souvislosti s havárií dozvěděl, že Penta ve svém areálu manipuluje s radioaktivním materiálem na bázi uranu a thoria. Chce proto nyní prozkoumat, zda územní plán vůbec dovoluje, aby mezi Chrudimí a Slatiňany byla továrna, v níž se pracuje s nukleárním materiálem.

Kyselina dusičná je nebezpečná oxidující žíravina, poškozuje pokožku a sliznice, nebezpečné jsou i její výpary. Poleptání se projevuje charakteristickým zežloutnutím zasažených míst, což je důsledek reakce s bílkovinami.