Výstava veteránů: Je libo tatru, cadillac nebo raději mustanga?

Ostrava – Tatra nebo cadillac? Odpověď na otázku, která byla v 50. či 60. letech minulého století pro tehdejší řidiče sotva reálná, mohou nalézt návštěvníci letošního ročníku výstavy automobilových veteránů American Classic Cars na výstavišti Černá louka v Ostravě. Pořadatelé se letos rozhodli postavit po bok „amerik“ i trojici reprezentativních vozů Tatra – které československému strojírenství po boku svých amerických protějšků jistě nedělají ostudu. Výstava amerických veteránů ale má i další témata – představuje například předválečná „mafiánská“ auta, zvláštní expozici potom pořadatelé věnovali letošnímu jubilantovi Fordu Mustang.

„Východní“ a „západní“ veterány stojí bok po boku na ostravském výstavišti, návštěvníci výstavy také mohou přímo porovnat jejich přednosti. Právě s tím cílem umístili pořadatelé výstavy American Classic Cars mezi tradiční „ameriky“ také Tatru 87 z roku 1950 , Tatru 603 z roku 1965 i typ 613 z roku 1976. „Myslím si, že byly srovnatelné, jízda, pohodlí bylo srovnatelné. Je mně velice líto, že Tatra přestala osobní vozy vyrábět,“ uvedl organizátor výstavy Ivo Kunetek.

Tatry na výstavě amerických veteránů
Zdroj: ČT24

Rozsáhlá výstava amerických veteránů má ale jiné vrcholy. Jeden z nich připomíná 50 let Fordu Mustang. První generaci mustangů představil jejich výrobce v dubnu 1964 a pořadatelé American Classic Cars se mohou pochlubit vozem vyrobeným již toho roku. „Ford Mustang byl původně nazván vozidlem pro milenky a sekretářky bohatých amerických obchodníků. Vznikla z toho legenda, obchodníci ta vozidla kupovali. Zajímavostí je, že vůbec první mustang byl prodán 15. dubna 1964, koupila si ho paní učitelka,“ poznamenal Ivo Kunetek.

Ford Mustang z roku 1964
Zdroj: ČT24

Za třešničku na dortu složeném z 52 aut a osmi motocyklů považují pořadatelé ale ještě jiný exponát – cadillac z roku 1934, auto jako stvořené pro Al Capona. Podle ředitele výstavy Eduarda Kopla přichází na výstavu každoročně kolem 20 tisíc lidí. Po loňském mírném poklesu návštěvnosti organizátoři uvažovali o vynechání jednoho ročníku, ale nakonec i tentokrát otevřeli. Výstava amerických veteránů potrvá až do do konce srpna.

Začíná výstava American Classic Cars (zdroj: ČT24)