Úkol pro starosty Pardubicka: Zjistěte, s jakou chemií u vás pracují firmy

Pardubice – Bezpečnostní rada Pardubického kraje pověřila starosty svých měst a obcí, aby zjistili, s jakými chemikáliemi pracují společnosti v jejich katastru. Kraj tak reaguje na nedávný případ z Chrudimi, kdy došlo k úniku kyseliny dusičné, aniž by starosta věděl, že s takovou látkou firma v jeho městě vůbec pracuje. Společnosti totiž nemají vůči samosprávám oznamovací povinnost.

Starostové Pardubicka hledají chemikálie (zdroj: ČT24)

K úniku kyseliny dusičné z areálu chrudimské společnosti Penta došlo počátkem června, do vzduchu se jí kvůli technické závadě dostalo asi 300 litrů. Hasičům se podařilo oranžový mrak udržet v areálu firmy, kdyby se však kyselinové výpary dostaly do dýchacího ústrojí obyvatel, způsobily by vážné zdravotní problémy. Chrudimský starosta Petr Řezníček navíc podle svých slov vůbec nevěděl, že podobně nebezpečné látky v chrudimském katastru jsou.

Pardubický kraj nyní uvádí, že něco podobného se nesmí opakovat, a chce mít aktuální přehled o společnostech, které s chemikáliemi nakládají. Města a obce mají prověřit přes 200 malých a 20 velkých firem. Chybí totiž aktualizované operativní karty, podle kterých se dá určit seznam látek v konkrétní firmě.

Radnice paradoxně nemusí vědět ani to, že na jejím území firma pracuje třeba i s radioaktivním materiálem. Firmě totiž stačí, když to nahlásí úřadu pro jadernou bezpečnost. „Je paradoxní, že neexistuje oznamovací povinnost směrem k samosprávám, protože si nedovedu představit, že starosta nemá dostatek informací,“ prohlásil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Aktuální seznam firem, které nakládají s nebezpečnými látkami, budou mít města a obce k dispozici už v červenci.