Udělal by to každý, kdo má srdce, říká učitelka

Vyškov – Že by za dětmi do vody nešla, to ji ani nenapadlo, tvrdí Martina Zbytková, která v pondělí zachránila život dvěma předškolákům, kteří spadli do studny. Učitelka neváhala spustit se za dětmi do ledové vody a držet je nad hladinou, dokud nepřišla pomoc. I když jejich záchranu zvládla, po vyproštění ze studny se zhroutila. Dnes ji z nemocnice propustili domů.

Dvě děti zachránila, sama má dvě děti doma. Učitelka Martina Zbytková, která je od pondělí hrdinkou obce Bohdalice-Pavlovice na Vyškovsku, se podle svých slov nejvíc těší právě na ně. „Potřebuju se dát do pořádku. Těším se na děti. Jak to bude dál, to se uvidí,“ řekla dnes při propuštění z vyškovské nemocnice. V péči lékařů skončila kvůli podchlazení a vyčerpání, při záchraně chlapců byla spolu s nimi 15 až 20 minut v ledové vodě ve studni. „Bylo to hodně náročné, ještě teď mě bolí všechny svaly a necítím se vůbec dobře. Ale udělal by to každý, to nepřemýšlíte,“ řekla učitelka. Oba chlapci byli z brněnské dětské nemocnice propuštěni už během úterý.

Děti propadly do studny dírou v poklopu, jehož část během víkendu zmizela. Případ vyšetřuje policie, která už včera ujistila, že vyšetřování zatím neukazuje, že by chybovala učitelka. Za ženou stojí celá obec i rodiče zachráněných dětí. „Jsem hlavně ráda, že to tak vnímají rodiče, na tom mi záleželo nejvíc. Jednala jsem podle svého nejlepšího vědomí, vím, že jsem nepochybila, ale někdy je to těžké rodičům nějakým způsobem dokázat. Sama mám dvě děti a vím, jaké to je,“ svěřila se učitelka.

Exkluzivní rozhovor ČT s učitelkou Martinou Zbytkovou (zdroj: ČT24)

Skromně reaguje i na to, že by v budoucnu mohla za svoji statečnost dostat vyznamenání. „Je to hezké. Ale myslím, že by to udělal každý, kdo má srdce,“ uzavřela Zbytková.

Souhra nešťastných náhod se šťastným koncem

Studna, do které děti spadly, leží na obecním pozemku blízko školky. Bývala zakrytá třídílným poklopem, zřejmě o víkendu ale jeho prostřední část zmizela. „Byla to opravdu nešťastná náhoda. Studna byla vždycky perfektně zabezpečená. Učitelka s dětmi nemohla jít na zahradu, protože ta je v rekonstrukci,“ vysvětlila ředitelka školy a školky Karin Šulcová.

Policie dál řeší, kdo poklop ukradl, a za nehodu tak nepřímo může. Zatím neznámého pachatele podezřívají z obecného ohrožení. Studnu nechala radnice provizorně zakrýt prkny a zatížit patníky. „Už máme zadanou výrobu betonového kusu na tento rozměr,“ ujistil včera starosta obce Jan Hrežo (nez.).