Myslivec zastřelil na Novojičínsku šakala. V Česku je to zatím rarita

Kunín - Myslivec zastřelil v červnu v Kuníně na Novojičínsku šakala obecného. Výskyt této šelmy je v České republice vzácností, za posledních deset let jsou potvrzené jen čtyři případy. Do Kunína se podle zoologů dostal z Balkánu. Lidé si ho budou moci brzy prohlédnout vycpaného v muzeu.

Myslivec Ladislav Třeštík šakala trefil na poli mezi Kunínem a vesnicí Hukovice na Novojičínsku. Myslel si, že má na mušce vypelichanou prašivou lišku. „Všiml jsem si špatné, krátké oháňky, tak jsem neváhal a střílel,“ popisoval myslivec. Když ke zvěři přišel, viděl, že liška to není. „Zavolal jsem hospodáři našeho mysliveckého sdružení a podle brožurky jsme pak došli k závěru, že to je šakal,“ líčil Třeštík.

To, že si zvířata spletl, není nějak překvapivé. Na první pohled totiž není mezi liškou a šakalem až tak velký rozdíl. Hodně se podobají zvláště barvou srsti na hřbetě. „Pro šakala je však typické, že má srostlá bříška prostředních prstů na tlapkách, má kratší oháňku a jinou hlavu. Oproti lišce má také zlatavě zbarvené přední končetiny. Liška je má tmavé,“ líčil preparátor z Muzea Novojičínska Michal Jakubec. Šakalí fenka, na které už pracuje, brzy rozšíří tamní zvířecí expozici. Vzhledem k tomu, že šakali nejsou samotáři, ale žijí v párech nebo smečkách, zoologové předpokládají, že se po Novojičínsku toulá ještě aspoň jeden samec.

Šakal obecný
Zdroj: www.nppodyji.cz/Jan Ševčík

Usadí se šakal v Česku nastálo?

Šakal obecný je nejrozšířenější z šakalů, doma je na severu Afriky a na Balkáně, hojně se vyskytuje také na Blízkém východě a v Indii. V Evropě kdysi vůbec nežil. Na Moravu teď zřejmě přišel z Balkánu. Doposud k nám tyto šelmy pronikaly jen výjimečně. Zoologové si však myslí, že by se to mohlo i v důsledku globálního oteplování změnit. Například na jižním Slovensku je už šakal docela běžný. „Je možné, že se šakalové i u nás brzy usadí natrvalo,“ uvedl zoolog Ivo Otáhal. Na jižní Moravě jsou doposud potvrzené dva výskyty, jeden na Mladoboleslavsku, na severní Moravě jde o první případ. „Šakalové se však rychle šíří. Mívají až devět mláďat,“ řekl Otáhal. Preparátor Michal Jakubec doplnil, že například v Maďarsku myslivci ulovili roku 1997 11 šakalů, v roce 2008 už jich zastřelili 452.

Šakal je v přírodě konkurentem lišky. Loví obojživelníky, hlodavce, ptáky i malé kopytnatce. Člověku není nebezpečný. Jeho přirozeným nepřítelem je vlk. Také fakt, že vlků je velice málo a mnohde jsou úplně vyhubení, by mohl podle přírodovědců usnadnit šíření šakalů po jižní a střední Evropě.