Řekne brněnský vítěz Onderkovi ANO?

Brno – Po osmi letech v čele jihomoravské metropole vstupuje dosluhující primátor Roman Onderka (ČSSD) do povolebních vyjednávání z druhého místa. I přesto, že sociální demokraté oproti posledním volbám ztratili dvanáct procent hlasů, Onderka boj nevzdává a hodlá vyjednávat o možné koalici. Zároveň vyvrátil, že by kvůli slabému výsledku hodlal rezignovat, ačkoliv k tomu ze stejného důvodu loni po volbách do sněmovny vyzval předsedu strany Bohuslava Sobotku (ČSSD). Zda bude vítěz brněnských komunálních voleb a lídr tamní kandidátky Hnutí ANO Petr Vokřál spolupracovat se sociálními demokraty, nebo s někým jiným, to se teprve ukáže.

„Očekávali jsme vítězství a obhájení primátorského postu, ale nepodařilo se to. Nicméně to není jen v Brně. Ani v ostatních 13 velkých městech jsme nevyhráli. Kdybych měl srovnat procentuální vyjádření hlasů ve všech těchto městech, Brno je v horní části tabulky,“ hájil propad voličské podpory Onderka, jemuž jeho oblíbené číslo 11 tentokrát mnoho štěstí nepřineslo. Ve volbách 11. října získala sociální demokracie jen 11 z dosavadních 19 křesel v brněnském zastupitelstvu.

Podle svých slov Onderka rezignovat nehodlá, ačkoliv loni po volbách do sněmovny požadoval totéž po předsedovi vlastní strany Bohuslavu Sobotkovi. Tehdy to zdůvodnil slabým volebním výsledkem. I když ČSSD parlamentní volby vyhrála, zvítězila s mnohem menším ziskem hlasů, než se očekávalo.

„Předsednictvo ČSSD vyzývá předsedu Bohuslava Sobotku, aby přijal přímou osobní a politickou odpovědnost za historicky nejhorší výsledek ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a rezignoval neprodleně na funkci předsedy ČSSD,“ stálo v roce 2013 v usnesení, které navrhl brněnský primátor Roman Onderka.

Onderky se dnes zastal i jeho stranický kolega a jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). „Pokud by se Brno vymykalo výsledkům ostatních měst, pak by byl důvod pro jeho odvolání. Tak to ale není, protože další velká města nedopadla jinak. ČSSD získala dobrý výsledek jako jedna z mála tradičních politických stran,“ myslí si Hašek. Výsledky komunálních voleb bude hodnotit konference brněnských sociálních demokratů svolaná na 20. října. „Budeme volit delegáty a hodnotit volby. Neřekl bych, že se o rezignaci bude rozhodovat, není na programu jednání,“ dodal Onderka.

Co po volbách? Hovoří dosavadní primátor Roman Onderka (ČSSD) (zdroj: ČT24)

Komu ANO řekne ano?

Nejsilnější vyjednávací pozici o vládu na brněnském magistrátu má vítězné hnutí ANO v čele s lídrem Petrem Vokřálem. Ten teď jedná o tom, s kým půjde do koalice. Nejpravděpodobnější jsou dvě varianty: partnerství s lidovci a sociálními demokraty nebo lidovci, zelenými a volebním nováčkem Žít Brno. Dosavadní primátor Onderka stále doufá, že se podaří dojednat první variantu. „Jednání už probíhají, je to spíš takové oťukávání, kam je kdo z nás ochoten z programových priorit ustoupit. Jednání jako taková budou záležitostí až tohoto týdne,“ říká Onderka. „Každý, kdo kandidoval jako jednička, chce být primátorem,“ dodal.

Poslední komunální volby v Brně vyhrála sociální demokracie v čele s dosavadním primátorem Romanem Onderkou s více než 30 procenty voličů. Strana tak tehdy obhájila svou vládu nad druhým největším městem Česka, kterému vládla ve velké koalici s ODS. V opozici poslední čtyři roky působila TOP 09, lidovci, komunisté a zelení.

Kromě dvou variant ale hrozí i třetí – spojení ANO s ČSSD, ale bez některých postav sociální demokracie. Šéf hnutí ANO Andrej Babiš totiž upozornil, že spolupráce s ČSSD není na komunální úrovni automatickou volbou. „V krajských městech preferujeme koalice s našimi koaličními partnery, jsou ale místa, kde máme názor, že naši partneři neodpovídají našim ideálům, takže tam záleží na našich organizacích, jak se k tomu postaví,“ poukázal Babiš právě na Brno a Ostravu.

Je tak možné, že straníci hodí některé „nechtěné“ kolegy přes palubu. „Je to velmi zásadní rozhodnutí, protože všichni víme, že v ANO rozhoduje pan Babiš. Z tohoto pohledu je to zajímavá informace, kterou respektuji, ale uvidíme, co na to řeknou zástupci ANO v Brně,“ uzavřel Onderka.