V plzeňském bytě vybuchl plyn, nájemník dříve hrozil sebevraždou

Plzeň – V jednom z bytů v Plzni vybuchl dnes brzy ráno plyn, zranění utrpělo pět lidí. K explozi došlo, když se plynař pokoušel najít zdroj již dříve odhaleného úniku. Nejvážnější zranění utrpěl obyvatel bytu, kde k explozi došlo. Ten podle policie v minulosti hrozil sebevraždou, tehdy se však pouze opil. Policie případ vyšetřuje i pro možné podezření z trestného činu obecného ohrožení.

Plynaři a policisté přijeli před půl pátou ráno do domu v Jateční ulici, zavolala je obyvatelka, která šla venčit psa a zaznamenala silný zápach plynu. Později policisté přivolali ještě hasiče. K výbuchu došlo, když se hasiči spolu s policisty pokoušeli vniknout do zamčeného bytu, kde plyn zřejmě unikal. „Při prohlídce prostor a hledání zdroje úniku byly naměřeny detekčními přístroji vysoké koncentrace nebezpečného plynu. Přesto ještě v tuto chvíli nic nenasvědčovalo tomu, že za zavřenými dveřmi bytu se skrývá past,“ poznamenala mluvčí plzeňských hasičů Pavla Jakoubková.

Při výbuchu utrpěl zranění plynař, policista, dva hasiči a obyvatel bytu, kde k explozi došlo. Podle mluvčí záchranky Lenky Ptáčkové nejvážnější poranění utrpěl osmapadesátiletý obyvatel bytu – má popáleniny druhého a třetího stupně na 50 procentech těla, skončil na popáleninovém centru na pražských Vinohradech. Další zraněné odvezli zachanáři do plzeňské nemocnice, pouze jeden člověk v ní ještě zůstává.

Plzeňský byt zničený výbuchem
Zdroj: ČT24/HZS Plzeňského kraje

Zraněný muž již hrozil sebevraždou

Minulý týden muž, který dnes utrpěl rozsáhlé popáleniny, ohlásil na lince 158, že chce spáchat sebevraždu, oznámila policejní mluvčí Martina Kohoutová. Příčinou měla být tíživá životní situace – podle sousedů zemřela jeho partnerka. Policisté ho tehdy nalezli živého, avšak silně opilého. Sanitka proto muže převezla na psychiatrii, tamní lékař ho však poté odeslal na záchytnou stanici.

Policisté nyní prověřují, zda je mezi dnešním výbuchem a mužovým oznámením z minulého týdne souvislost. Kvůli zranění ho zatím nemohli vyslechnout.

Z domu muselo přes 30 lidí, po poledni se začali vracet

Záchranáři z objektu evakuovali 33 lidí a tři psy. Starosta obvodu Michal Chalupný uvedl, že evakuovaní lidé zprvu čekali v přistaveném hasičském autobusu, po poledni se začali vracet do domu. Nejenom výbuch, ale také následná kontrola, zda jsou všichni obyvatelé venku, v něm způsobily vážné škody – hasiči museli dveře bytů při kontrole překonat. Montují se proto nové dveře a zámky. „V domě jde elektřina, je tam voda a pracuje se na obnovení dodávky plynu, který by měl do večera jít,“ ubezpečil starosta.

Kvůli zásahu záchranných složek u poškozeného domu byla Jateční ulice uzavřena pro automobilovou dopravu i MHD. Podle informací městských dopravních podniků však byl před jedenáctou dopoledne provoz již obnoven.

Při výbuchu plynu utrpělo zranění pět lidí (zdroj: ČT24)