Obyvatelé Znojma hlasovali proti hazardu, k urnám jich ale přišlo málo

Znojmo – Lidé dnes ve Znojmě hlasovali pro zákaz hazardu, výsledky místního referenda ale nejsou závazné. Zúčastnilo se pouze 11 procent voličů, zákon pro závaznost plebiscitu přitom vyžaduje alespoň 35 procent. Z těch, kteří k urnám přišli, se 96 procent vyjádřilo pro úplný zákaz.

Ve Znojmě je 27 637 oprávněných voličů. Při hlasování dnes měli odpovídat na jedinou otázku – zda si přejí zákaz hazardu na celém území Znojma. Pro jich hlasovalo 2962, proti 109, 15 se zdrželo.

Iniciátoři referenda od počátku usilovali o spojení termínu s komunálními volbami, které se v Česku uskutečnily před dvěma týdny, což by bylo výhodnější z hlediska voličské účasti. Vedení města ale nesvolalo mimořádné zasedání zastupitelstva, a tak se termíny spojit nepodařilo.

Motivací iniciátorů referenda bylo především snížení kriminality a sociálních problémů, které se pojí s hernami a patologickým hráčstvím. Znojmo však už od letoška herny omezilo, je zakázaná venkovní reklama, vymezená otevírací doba a nesmí vznikat nové provozovny. Podle starosty Vlastimila Gabrhela (ČSSD) bylo v roce 2009 ve městě 298 hracích přístrojů, aktuálně je jich šedesát. 

Malý zájem hlasujících provázel také některá referenda o hazardu, která se konala spolu s volbami. Výsledky nejsou závazné v Praze 8, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí ani ve Štětí a Lovosicích na Litoměřicku. Naopak v Pasohlávkách na Břeclavsku přišlo k urnám 64 procent lidí, vyjádřili se pro zákaz hazardu.

Filip Zdražil: Účast v referendu není vysoká (zdroj: ČT24)